Tlačové správy EFSA
30-09-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil pre verejnosť monitoring médií v oblasti zdravia rastlín. Tzv.
Plant Health Newsletter je teraz možné nájsť priamo na online platforme
EFSA Journal. Newsletter zhromažďuje v médiách publikované články o škodcoch rastlín, ktoré boli identifikované ako potenciálna hrozba pre plodiny, lesy a parky EÚ.
20-09-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil verejnú konzultáciu (VK) ohľadom hodnotenia rizika (HR) rezíduí viacerých pesticídov v potravinách.
16-09-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) publikoval vedecké stanoviská o referenčných výživových hodnotách (DRV) pre sodík a chlorid. Zverejnenie stanovísk predstavuje zavŕšenie desaťročnej práce výživových odborníkov EFSA. Táto dlhá cesta sa začala v roku 2009 po tom, čo Európska komisia požiadala EFSA o aktualizáciu hodnôt. Tie boli totiž naposledy stanovené v 90. rokoch, a to pre makronutrienty ako sú bielkoviny a sacharidy, a tiež pre všetky vitamíny a minerály.
16-09-2019
V akom veku je pre dojčatá bezpečné začať konzumovať ako doplnok k materskému mlieku či dojčenskej výžive jedlá pomocou svojich rúk?
04-07-2019
Úsilie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), zamerané na zvyšovanie povedomia o zdraví včiel, tento týždeň získalo ocenenie „Excellence“ v rámci ceny ombudsmana EÚ „Collaboration award“.
21-06-2019
Dňa 30. 06. 2019 sa skončí funkčné obdobie 7 členov Správnej rady Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Európska komisia preto vyzýva expertov, aby sa uchádzali o miesto v Správnej rade EFSA.
07-06-2019
2 z 5 Európanov sa osobne zaujímajú o bezpečnosť potravín, ale len 1 z 5 uvádza, že bezpečnosť potravín je ich hlavnou obavou pri výbere potravín. Pre väčšinu Európanov je to len jeden z viacerých faktorov spolu s cenou, chuťou, výživovou hodnotou a pôvodom potravín, ktoré sú ovplyvnené ich stravovacími návykmi.
07-06-2019
Každý z nás má právo na bezpečné a výživné potraviny, ako aj na ich dostatok. Aj dnes na svete ochorie po konzumácii kontaminovaných potravín takmer každý 10. človek. Akonáhle potravina nie je bezpečná, deti sa nemôžu učiť, dospelí nemôžu pracovať. Ľudský organizmus sa nemôže rozvíjať.
06-06-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vo svojej novej správe poznamenal, že sekvenovanie celého genómu (whole genome sequencing, WGS) môže zlepšiť monitoring mikrobiálnej rezistencie (MR) v potravinách a u zvierat. EFSA navrhuje, aby sa tieto metódy postupne zaviedli do monitoringu vykonávaného členskými štátmi EÚ ešte pred rokom 2021, kedy do platnosti vstúpia revidované právne predpisy o monitorovaní MR.
05-06-2019
Pstruh údený za studena a losos vyprodukovaný v Estónsku sú zdrojom epidémií, ktorých pôvodcom je baktéria Listeria monocytogenes. Tieto epidémie od roku 2014 postihli 22 ľudí z 5 krajín.