Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Tlačové správy EFSA
23-12-2019
Do 31. 01. 2020 sa je možné prihlásiť ako účastník do ďalšieho cyklu Európskeho partnerského programu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre hodnotenie rizika (European Food Risk Assessment (EU-FORA) Fellowship Programme) na obdobie 2020-2021. EU-FORA je kľúčovou iniciatívou pre budovanie vedeckej komunity EÚ v oblasti hodnotenia rizika.
23-12-2019
Zistenia Výročnej správy o trendoch a zdrojoch zoonóz Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európskeho centra pre prevenciu a liečbu chorôb (ECDC) (Výročná správa EFSA a ECDC) sú jasné: takmer 1 z 3 epidémií alimentárnych nákaz (nákazy z potravín) bolo v roku 2018 v EÚ zapríčinených salmonelou.
10-12-2019
Prenosné spongioformné encefalopatie (TSE) sú skupinou neurodegeneratívnych chorôb, ktoré postihujú ľudí a zvieratá. Následky týchto ochorení sú vždy fatálne. Pôvodcami TSE sú abnormálne formy proteínu, prióny.
10-12-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil verejnú konzultáciu k návrhu vedeckého stanoviska o prítomnosti ochratoxínu A (OTA) v potravinách a o rizikách pre verejné zdravie.
29-11-2019
Bisfenol A (BPA) je látka, ktorá sa používa najmä v kombinácii s inými chemikáliami pri výrobe plastov a živíc. BPA sa napríklad používa pri výrobe polykarbonátových plastov, transparentných vysokovýkonných pevných plastov. Polykarbonát sa používa pri výrobe nádob na potraviny, akými sú napríklad opakovane použiteľné fľaše alebo riad (tácky a džbány) či nádoby na uchovávanie potravín. Taktiež sa používa pri výrobe epoxy živíc, ktoré sa používajú na prípravu ochranných povrchových vrstiev a obložení pre konzervy, plechovky a sudy. BPA môže v malých množstvách migrovať do potravín a nápojov, ktoré sa uskladňujú v materiáloch obsahujúcich BPA.
15-11-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) navrhol opatrenia na riešenie rizík súvisiacich s dobrými životnými podmienkami (welfare) hydiny.
15-11-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spolu s Francúzskou agentúrou pre zdravie, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES) organizuje vedeckú konferenciu „Zdravie včiel“, ktorá je zameraná na úlohu výskumu pri podpore hodnotenia rizika.
06-11-2019
Ťažiskovým prvkom kontroly šírenia afrického moru ošípaných (AMO) v Európe je zlepšený dohľad, komunikácia a spolupráca. Tak znejú závery hodnotenia rizika AMO, ktoré zverejnil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).
18-10-2019
Európska komisia vyhlásila
výzvu na vývoj a vytvorenie výskumnej a inovačnej platformy pre bezpečnosť potravín. Platforma má slúžiť ako nástroj na uľahčenie koordinácie a spolupráce Národných úradov pre bezpečnosť potravín, inštitúcií EÚ, tvorcov politík ako aj vedeckej komunity a laickej verejnosti.