Facebook Statistics
Značka Kvality

Čo je na obzore v oblasti zdravia rastlín?

30-09-2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil pre verejnosť monitoring médií v oblasti zdravia rastlín. Tzv. Plant Health Newsletter je teraz možné nájsť priamo na online platforme EFSA Journal. Newsletter zhromažďuje v médiách publikované články o škodcoch rastlín, ktoré boli identifikované ako potenciálna hrozba pre plodiny, lesy a parky EÚ.

Účelom Plant Health Newsletter bolo a stále je predovšetkým pomôcť manažérom rizík a hodnotiteľom rizík v oblasti zdravia rastlín. Za cieľ si kladie upozorniť Európsku komisiu a krajiny EÚ na nové alebo narastúce hrozby v tejto problematike. Newsletter je vydaný v spolupráci so Spoločným výskumným centrom Európskej komisie (JRC) a členskými štátmi EÚ. Zverejnením Newslettera sprístupňuje EFSA teraz informácie aj ostatným zainteresovaným stranám, novinárom, akademikom a každému, kto má o túto oblasť záujem.

Giuseppe Stancanelli, vedúci tímu pre zdravie rastlín EFSA, uviedol: „Monitorovanie médií je nevyhnutnou súčasťou činností EFSA. Pravidelným skríningom médií a vedeckých publikácií dokážeme identifikovať nové, objavujúce sa alebo opakovane sa vyskytujúce škodce: hmyz, baktérie, vírusy a iné organizmy, ktoré by mohli predstavovať riziko pre územie EÚ. Tieto informácie pomáhajú hodnotiteľom rizík a manažérom rizík pripraviť sa na prevenciu vzniku možných ohnísk nových škodcov a chorôb rastlín."

Plant Health Newsletter bol pripravovaný posledné dva roky v spolupráci s manažérmi rizík v Európskej komisii a momentálne je prístupný aj pre odbornú i laickú verejnosť. K dispozícii sú aj všetky predchádzajúce čísla.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood