Facebook Statistics
Značka Kvality

Európska kampaň na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life prichádza na Slovensko

15-05-2024
Foto: Európska kampaň na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life prichádza na SlovenskoEurópsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia a partneri spúšťajú v 22 krajinách druhý ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life. Cieľom osvetovej kampane, do ktorej sa po prvýkrát zapája aj Slovensko, je zvýšiť povedomie o chorobách a škodcoch, ktoré napádajú rastliny a môžu mať vážne ekonomické a ekologické následky. EFSA a partneri pripomínajú, že kľúčovú úlohu pri ochrane rastlín hrá okrem odborníkov aj verejnosť.

EFSA pokračuje v osvetovej kampani o bezpečnosti potravín

13-05-2024
Zdroj obrázka: EFSAEurópsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spolu s partnermi v 18 členských krajinách EÚ sa po štvrtýkrát vracajú s osvetovou kampaňou Safe2Eat, ktorá spotrebiteľov učí kriticky uvažovať o každodennom výbere, skladovaní a spracovaní potravín.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín spustil novú mini kampaň Hazard vs. Risk

21-09-2023
zdroj:EFSAČo je to nebezpečenstvo? Čo je to riziko?
Viete aký je medzi nimi rozdiel?
Poznaj nebezpečenstvo, zníž riziko!
Nebezpečenstvo je niečo, čo Vám môže potencionálne ublížiť.
Riziko je pravdepodobnosť, že nebezpečenstvo spôsobí zranenie.


V lete pozor na otravu jedlom

07-06-2023
Foto: V lete pozor na otravu jedlomIdeálny čas na obľúbené letné pikniky a grilovačky v prírode so sebou prináša aj zvýšené riziká kontaminácie potravín. Teplé počasie je totiž ideálne pre rast baktérií, ktoré zapríčiňujú rôzne ochorenia tráviaceho traktu. Vhodným výberom potravín, ich správnym skladovaním, dostatočnou tepelnou úpravou pri varení a hygienou pri ich spracovaní, dokážeme predísť mnohým otravám z jedál. Na tieto riziká upozorňuje práve prebiehajúca kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pod názvom „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“. Dôležitú ochrannú a hygienickú funkciu plnia tiež obaly. Aj tie chránia spotrebiteľov pred nebezpečnou kontamináciou potravín a množstvom ochorení.

Svetový deň bezpečnosti potravín: Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

07-06-2023
Foto:  Svetový deň bezpečnosti potravín: Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá Potraviny kontaminované škodlivými baktériami, vírusmi, parazitmi či chemickými látkami môžu byť príčinou rôznych črevných a iných chorôb. S blížiacim sa letom a obľúbenými piknikmi, opekačkami a grilovačkami je potrebné vo väčšej miere dbať na správny výber, skladovanie a tepelnú úpravu potravín, aby sme predchádzali ich kontaminácii. Pri príležitosti dnešného Svetového dňa bezpečnosti potravín na to upozorňuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Africký mor ošípaných ohrozuje aj ošípané a diviaky na Slovensku. Prevencia, detekcia a hlásenie prípadov sú kľúčové

22-05-2023
Foto: Africký mor ošípaných ohrozuje aj ošípané a diviaky na Slovensku. Prevencia, detekcia a hlásenie prípadov sú kľúčové Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR po tretí raz spájajú svoje sily v najnovšom ročníku celoeurópskej kampane na podporu boja proti africkému moru ošípaných (AMO). Cieľom kampane Zastavme africký mor ošípaných je zvyšovať povedomie chovateľov ošípaných, poľovníkov a veterinárov o tejto vysoko nákazlivej chorobe, ktorá je pre človeka neškodná, no pre ošípané a diviaky smrteľná. Odborníci poukazujú na dôležitosť prevencie, detekcie a nahlasovania podozrivých prípadov.


EFSA spustila ďalší ročník kampane „Zastavme africký mor ošípaných”

21-07-2022
Foto: EFSA spustila ďalší ročník kampane „Zastavme africký mor ošípaných”Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil ďalší ročník kampane na zastavenie šírenia afrického moru ošípaných (AMO). Kampaň realizuje EFSA v 18 európskych krajinách. Po druhýkrát je súčasťou kampane aj Slovenská republika.

Bezpečné rozmrazovanie potravín – propagačný leták

07-03-2022
Národný kontaktný bod EFSA (Odbor bezpečnosti potravín a výživy MPRV SR) v spolupráci s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pripravil leták o bezpečnom rozmrazovaní potravín v slovenskom jazyku.

Príliš prepečené hranolčeky alebo hrianky nám neprospievajú. Ako variť zdravšie?

13-10-2021
Foto: Príliš prepečené hranolčeky alebo hrianky nám neprospievajú. Ako variť zdravšie?Spôsob prípravy potravín je dôležitý. Pri nevhodnom spracovaní sa v nich totiž môžu objaviť látky, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Jednou z nich je akrylamid.



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood