Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Tlačové správy EFSA
27-11-2023

Dymové arómy slúžia ako alternatíva k tradičnému údeniu, ktoré sa dlhodobo používa na konzervovanie určitých potravín, ako sú ryby, mäso a mliečne výrobky. Proces údenia mení aj ich chuť.
21-11-2023

Nová platforma na modelovanie a predpovedanie toxicity chemických látok a toho, čo sa s nimi deje vo vnútri ľudského organizmu a vo vnútri zvierat, predstavuje dôležitý míľnik na ceste k budúcnosti s menším alebo žiadnym testovaním na zvieratách v oblasti bezpečnosti potravín.
21-11-2023

Od januára do októbra 2023 nahlásilo 14 krajín EÚ/EEA, UK a USA 335 prípadov súvisiacich s touto epidémiou.
14-11-2023

Od januára do októbra 2023 nahlásilo 14 krajín EÚ/EEA, UK a USA 335 prípadov súvisiacich s touto epidémiou.
06-11-2023

Nový informačný panel úradu EFSA poskytuje interaktívny online prístup k výsledkom jeho činností v oblasti horizontálneho skenovania škodcov rastlín, ktorí môžu predstavovať hrozbu pre územie Európskej únie.
12-10-2023

Zatiaľ čo sa situácia u hydiny v lete zmiernila, vírus vysokopatogénnej vtáčej chrípky (HPAI) naďalej postihoval morské vtáky v Európe, najmä pozdĺž pobrežia. So začiatkom jesennej migračnej sezóny by sa preto mala uprednostniť ochrana hydiny a iných hospodárskych zvierat pred voľne žijúcimi vtákmi. V chovoch kožušinových zvierat by sa mala zvýšiť biologická bezpečnosť.
28-09-2023

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) odporúča vyhnúť sa trvalému používaniu boxov, klietok a prepraviek na zlepšenie životných podmienok mačiek a psov v komerčných chovných zariadeniach. Odporúčanie úradu EFSA je uverejnené v novej vedeckej správe na podporu potenciálnych legislatívnych opatrení na ochranu mačiek a psov v komerčných chovoch, chovaných na športové, poľovnícke a spoločenské účely.
14-09-2023

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil nové infografické materiály o uhľovodíkoch z minerálnych olejov v potravinách, ktoré sú dostupné v angličtine, nemčine, taliančine, francúzštine a španielčine.
23-08-2023

Hlavné závery celosvetového stretnutia stoviek vedeckých odborníkov, ktoré zhromaždil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) hovoria o tom, že výskum Xylella fastidiosa napreduje vo viacerých oblastiach vrátane odolných rastlín, hmyzích vektorov, cielených stratégií kontroly škodcov a pokročilých technológií na včasnú detekciu, ako sú techniky analýzy obrazu. V boji proti tejto baktérii, ktorá naďalej ohrozuje európske hospodárstvo a životné prostredie, je naďalej kľúčová pripravenosť a včasná detekcia.
12-07-2023

Pri hodnotení vplyvu glyfosátu na zdravie ľudí, zvierat a životné prostredie sa neidentifikovali kritické oblasti, ktoré by vzbudzovali obavy. V záveroch úradu EFSA sa uvádzajú niektoré nedostatky v údajoch - ako otázky, ktoré nebolo možné dokončiť, alebo nevyriešené otázky, ktoré majú Európska komisia a členské štáty zvážiť v ďalšej fáze procesu obnovenia schválenia. Toto sú hlavné zistenia odborného „peer review“ preskúmania hodnotenia rizík glyfosátu úradom EFSA, ktoré vykonali orgány štyroch členských štátov (konajúce spoločne ako „spravodajské členské štáty“).
26-06-2023

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a ďalšie agentúry EÚ pôsobiace v oblasti zdravia a životného prostredia sa dohodli na ďalekosiahlom rámci na uprednostňovanie prístupu „One Health“ vo svojej práci.