Facebook Statistics
Značka Kvality

Staňte sa členom správnej rady EFSA

21-06-2019

Dňa 30. 06. 2019 sa skončí funkčné obdobie 7 členov Správnej rady Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA). Európska komisia preto vyzýva expertov, aby sa uchádzali o miesto v Správnej rade EFSA.

Správna rada EFSA

Aby EFSA plnila svoje poslanie, bedlivým okom na jej činnosť dohliada 14-členná Správna rada spolu so zástupcom Európskej komisie. Správna rada napríklad vymenúva výkonného riaditeľa EFSA, členov vedeckého výboru EFSA a zodpovedá za schvaľovanie rozpočtu EFSA. V Správnej rady preto musia sedieť naozaj skúsení experti. Správna rada spolu neustále komunikuje a stretáva sa so železnou pravidelnosťou 4 – 6 x za rok v sídle EFSA v Parme.

Chcete byť členom správnej rady EFSA?

Na členov správnej rady sú, pochopiteľne, kladené vysoké nároky. Člen správnej rady musí byť odborníkom aspoň v jednej z týchto oblastí:

  • poskytovanie nezávislého vedeckého poradenstva a odbornej a technickej podpory pri príprave právnych predpisov a politík EÚ vo všetkých oblastiach, ktoré majú priamy alebo nepriamy vplyv na bezpečnosť potravín a krmív
  • riadenie a verejná správa (vrátane ľudských zdrojov, právnych a finančných aspektov)
  • rozvoj politík zabezpečujúcich bezúhonnosť, nezávislosť, transparentnosť, etické postupy a poradenstvo na úrovni vysokej odbornej kvality pri súčasnom zachovávaní dôveryhodnosti vo vzťahu k zainteresovaným stranám
  • účinná komunikácia s verejnosťou a jej informovanie o odbornej činnosti
  • zabezpečovanie nevyhnutnej spojitosti medzi: hodnotením, riadením a oznamovaním rizika

Odborníci v Správnej rade sa zaväzujú, že budú konať nezávisle. Musia vykazovať vysoko etické správanie, čestnosť, nestrannosť a vyhýbanie sa konfliktu záujmov.

Na čo majú členovia Správnej rady EFSA nárok?

Členovia Správnej rady síce honorár nedostávajú, no okrem dobrého pocitu sa môžu tešiť tiež z refundácie cestovných nákladov a finančnej náhrady vo výške 385 € za každý celý deň zasadnutia. Získajú tiež nárok na denné diéty. Ubytovanie počas zasadnutí vždy hradí EFSA.

Prihlášky

Pokiaľ sa chcete uchádzať o miesto v Správnej rade EFSA, prihláste sa prostredníctvom online formulára do 19. 07. 2019! K prihláške nezabudnite pripojiť:

V prípade technických problémov s podaním prihlášky kontaktujte [email protected].

Funkčné obdobie členov zvolených na základe tejto výzvy sú 4 roky. V prípade, že by prišlo k zmenám na základe prijatia nariadenia Európskej komisie o transparentnosti a udržateľnosti posudzovania rizík EÚ v potravinovom reťazci, funkčné obdobie sa končí 30. 06. 2022 (podrobné informácie sú na str. 4 v prílohe).

Viac informácií nájdete na webovej stránke Európskej komisie a v prílohách.

Užitočné odkazy:

O EFSA

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín je kľúčovým pilierom systému hodnotenia rizika pre oblasť bezpečnosti potravín a krmív v EÚ. EFSA bola zriadená preto, aby poskytovala vedecké poradenstvo pri tvorbe právnych predpisov a politík EÚ, a to vo všetkých oblastiach, ktoré môžu priamo či nepriamo ovplyvniť bezpečnosť potravín a krmív. Podporu tiež poskytuje v otázkach zdravia rastlín a zdravia a dobrých životných podmienok (welfare) zvierat. EFSA je na základe svojej nezávislosti, transparentnosti, kvality odborných stanovísk a informácií pre verejnosť a tiež zodpovednosti pri vykonávaní úloh považovaná za uznávanú a spoľahlivú inštitúciu EÚ.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood