Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Tlačové správy EFSA
07-06-2019
Každý z nás má právo na bezpečné a výživné potraviny, ako aj na ich dostatok. Aj dnes na svete ochorie po konzumácii kontaminovaných potravín takmer každý 10. človek. Akonáhle potravina nie je bezpečná, deti sa nemôžu učiť, dospelí nemôžu pracovať. Ľudský organizmus sa nemôže rozvíjať.
06-06-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vo svojej novej správe poznamenal, že sekvenovanie celého genómu (whole genome sequencing, WGS) môže zlepšiť monitoring mikrobiálnej rezistencie (MR) v potravinách a u zvierat. EFSA navrhuje, aby sa tieto metódy postupne zaviedli do monitoringu vykonávaného členskými štátmi EÚ ešte pred rokom 2021, kedy do platnosti vstúpia revidované právne predpisy o monitorovaní MR.
05-06-2019
Pstruh údený za studena a losos vyprodukovaný v Estónsku sú zdrojom epidémií, ktorých pôvodcom je baktéria Listeria monocytogenes. Tieto epidémie od roku 2014 postihli 22 ľudí z 5 krajín.
30-05-2019
Európska komisia vyhlásila otvorené výberové konanie pre obnovu 7 z celkom 14 členov Správnej rady EFSA, ktorých mandát skončí 30. júna 2020.
30-05-2019
Európska komisia otvorila 13. 5. 2019 výzvu na výber expertov do piatich tzv. Mission boards programu Horizont Európa. Pätnásť expertov pre každú skupinu z priemyselnej i výskumnej sféry, politiky, koncových užívateľov by malo pomôcť vytvoriť náplň a koncept vlastných misií programu. Výzva bude otvorená do 11. júna 2019.