Facebook Statistics
Značka Kvality

Africký mor ošípaných: najnovšie zistenia

30-11-2018

Parma, 29. november 2018

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil aktualizované informácie o epidemiologickej situácii afrického moru ošípaných (AMO) v Európe. V najnovšej vedeckej správe o AMO experti posudzujú účinnosť rôznych opatrení, ktoré možno prijať v prípade zistenia ochorenia v oblastiach, kde sa AMO doteraz nevyskytovalo.

Podľa slov odborníkov je možné zvýšiť pravdepodobnosť eradikácie AMO včasným odhalením choroby, ktoré je zároveň spojené s uplatnením opatrení proti šíreniu choroby (rýchle odstránenie infikovaných tiel a intenzívny lov diviakov v špeciálne určených poľovných oblastiach). K tomuto záveru dospeli experti za použitia simulačného modelu.

Správa tiež opisuje pozorované sezónne vrcholy v počtoch zvierat, ktoré vykazovali pozitivitu na AMO a boli nájdené uhynuté:

diviakyleto, zima
domáce ošípanéleto

Publikovaná správa EFSA volá po potrebe intenzívnejšieho výskumu, ktorý by objasnil príčiny zavlečenia AMO do chovov ošípaných a ako možno zavlečeniu choroby zabrániť. EFSA tiež v správe odporúča možnosti kontroly choroby pri rôznych scenároch (napr. výskyt AMO v dosiaľ nepostihnutých oblastiach, ktoré sa nachádzajú blízko/ďaleko od postihnutých oblastí, kde bola choroba prítomná dlhšie ako 1 rok).

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
​E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood