Facebook Statistics
Značka Kvality

Kŕmne doplnkové látky: modernizovaný online nástroj na odhad expozície

21-02-2019

Parma, 19. február 2019

Od dnešného dňa môžu žiadatelia lepšie odhadnúť expozíciu obyvateľstva rezíduám kŕmnych doplnkových látok. Deje sa tak vďaka novej verzii Feed Additives Consumer Exposure calculator (FACE), ktorý slúži na výpočet expozície rezíduám kŕmnych doplnkových látok.

FACE bol navrhnutý tak, aby mal užívateľsky priateľské rozhranie. Umožňuje stanoviť odhad chronickej a akútnej expozície rezíduám kŕmnych doplnkových látok v strave ako aj ich metabolitov prítomných v potravinách živočíšneho pôvodu. FACE implementuje metodológiu, ktorá je odporúčaná v Príručke pre hodnotenie bezpečnosti kŕmnych doplnkových látok pre spotrebiteľa (časť 4.3 „Expozícia spotrebiteľov“).

Najnovšia verzia FACE poskytuje presnejšie odhady vďaka začleneniu nových údajov o spotrebe primárnych potravinárskych komodít, ktoré má k dispozícii Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) (napr. mlieko, mäso). Pri spustení FACE v máji 2018 boli k dispozícii údaje o spotrebe potravín, ktoré ešte potrebovali doladenie. Momentálne sú už údaje o spotrebe potravín, ktoré sú integrované do FACE, výrazne presnejšie.

Feed Additives Consumer Exposure calculator - FACE

Viac informácií o FACE nájdete na tomto odkaze.

Ako FACE funguje?

Ak chcete nástroj používať, musíte sa najprv zaregistrovať. Pošlite vaše meno, priezvisko a informáciu, do ktorej organizácie patríte, na e-mailovú adresu [email protected].

Po prihlásení sa do FACE uvidíte zoznam potravinárskych komodít. Uveďte odhadované hladiny rezíduí pre každú komoditu. FACE následne vypočíta expozíciu a poskytne prehľad o tom, ako sa táto expozícia môže líšiť medzi rôznymi skupinami obyvateľstva či v rámci nich. FACE tiež ukáže, ako prispievajú rôzne potravinárske komodity k celkovej expozícii obyvateľstva.

Podmienky používania FACE

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood