Facebook Statistics
Značka Kvality

Mikrobiálna rezistencia nie je na ústupe

26-02-2019

Parma, 26. február 2019

Komisár EÚ: „Spoločná správa ECDC a EFSA bije na poplach"

Údaje zverejnené v sumárnej správe o mikrobiálnej rezistencii, ktorú dnes zverejnilo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) spolu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) ukazujú, že antimikrobiálne látky, používané na liečbu chorôb prenosných zo zvierat na ľudí (napr. kampylobakterióza, salmonelóza), sa stávajú menej účinnými.

Komisár EÚ pre zdravie a bezpečnosť potravín, Vytenis Andriukaitis, uviedol: „Dnes zverejnená správa je pre nás alarmom. Vstupujeme do sveta, kde sa čoraz viac bežných infekcií stáva ťažko zvládnuteľnými, niekedy dokonca nevyliečiteľnými. Ambiciózne národné politiky v niektorých krajinách, ktoré obmedzujú používanie antimikrobiálnych látok, však dokázali znížiť antimikrobiálnu rezistenciu. Takže predtým, než sa poplašný alarm stane ohlušujúcou sirénou, dbajme na to, aby sme v tejto veci jednali spoločne, v každej krajine. To sa týka celého sektoru verejného zdravia, zdravia zvierat a sektoru životného prostredia, ktoré zastrešuje prístup One Health."

Stav mikrobiálnej rezistencie

Podľa správy, ktorá odkazuje na údaje z roku 2017, je rezistencia voči fluorochinolónom (ako je ciprofloxacín) v niektorých krajinách u baktérií Campylobacter taká vysoká, že pomocou týchto antimikrobiálnych látok už nie je možné liečiť závažné prípady kampylobakterióz.

Väčšina krajín hlásila, že salmonely sú voči fluorochinolónom rezistentné čoraz viac. Viacnásobná rezistencia (rezistencia na 3 alebo viac antimikrobiálnych látok) je vysoká ako pre salmonely u ľudí (28,3 %) tak u zvierat. To sa týka najmä Salmonella Typhimurium.

Pre baktériu Campylobacter bola zistená vysoká až extrémne vysoká rezistencia na ciprofloxacín a tetracyklíny. Kombinovaná rezistencia na kriticky dôležité antimikrobiálne látky však bola nízka až veľmi nízka u salmonel a kambylobakterov izolovaných od ľudí a zo zvierat a tiež u indikátorového bakteriálneho druhu Escherichia coli zo zvierat.

„Teraz je čas obrátiť pozornosť na mikrobiálnu rezistenciu, pokiaľ chceme, aby antibiotiká fungovali aj naďalej," povedal Mike Catchpole, hlavný vedecký pracovník ECDC. „Kombinovaná rezistencia je obzvlášť znepokojujúca. Aj nízke hodnoty totiž znamenajú, že tisícky pacientov v celej EÚ majú obmedzené možnosti liečby závažných infekcií."

Marta Hugas, hlavná vedecká pracovníčka EFSA, uviedla: „Videli sme, prísne politiky niektorých členských štátov viedli k zníženiu mikrobiálnej rezistencie u zvierat. Ročné hlásenie európskych i národných agentúr obsahuje pozoruhodné príklady. Práve toto by malo slúžiť ako inšpirácia v boji proti mikrobiálnej rezistencii pre ostatné krajiny."

Správa o stave mikrobiálnej rezistencie

Spoločná správa uvádza údaje zozbierané od 28 členských štátov EÚ. Zahrnuté sú údaje o mikrobiálnej rezistencie baktérií izolovaných od ľudí, ale aj z ošípaných a teliat (vo veku maximálne 1 rok). Správa potvrdzuje nárast rezistencie voči antibiotikám, ktorý bol zistený už v predchádzajúcich rokoch.

V júni 2017 prijala Európska komisia na boj proti mikrobiálnej rezistencii akčný plán EÚ One Health, vyzývajúc k účinným opatreniam proti tejto hrozbe, nakoľko je nutné riešiť otázku ľudského zdravia, zdravia zvierat a životného prostredia. Obozretné používanie antimikrobiálnych látok je nevyhnutným krokom,  ktorý povedie k obmedzenie výskytu a šírenia baktérií rezistentných na antibiotiká u ľudí a zvierat.

Interaktívny prehľad mikrobiálnej rezistencie

EFSA prináša online interaktívny prehľad stavu mikrobiálnej rezistencie v EÚ. Pomocou tohto online nástroja rýchlo zistíte, aký je stav rezistencie voči antimikrobiálnym látkam v členských štátoch EÚ. Jednoduché ovládanie vám umožní identifikovať údaje týkajúce sa rezistencie u baktérií od ľudí alebo zo zvierat pre jednotlivé antimikrobiálne látky.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office

Tel.: +39 0521 036 149

E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood