Facebook Statistics
Značka Kvality

Zdravie zvierat: harmonizovaný zber údajov pre efektívnejšie hodnotenie rizika

21-01-2019

Parma, 21. 1. 2019

Dnes zverejnená správa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) predstavuje krok vpred pre zjednodušenie zberu údajov o chorobách zvierat v Európskej únii. Správa navrhuje optimalizáciu procesu zberu údajov o chorobách zvierat v členských štátov.

Správa je prvým výstupom SIGMA projektu, ktorého cieľom je automatizovať predkladanie údajov o vypuknutí a sledovaní ochorení domácich zvierat. EFSA od členských štátov pravidelne zhromažďuje údaje o chorobách zvierat (napr. africký mor ošípaných, nodulárna dermatitída a vtáčia chrípka). Takéto údaje EFSA následne analyzuje na účely hodnotenia rizika. Údaje od členských štátov sa však často ťažko porovnávajú i  analyzujú, nakoľko sa zhromažďujú pomocou rôznych metód a sú hlásené v rôznych jazykoch. Navrhovaný prístup EFSA automaticky prekladá údaje zhromaždené členskými štátmi do spoločného jazyka a ukladá ich logicky - ako napríklad knihy na regáloch knižnice.

Vedúci SIGMA projektu, Gabriele Zancanaro, sa vyjadril: „Cieľom prístupu je poskytnúť prvú štruktúrovanú knižnicu informácií o chorobách zvierat. Takto sa členským štátom ušetrí veľa času a zdrojov a EFSA bude môcť vypracovať vedecké hodnotenia vyššej kvality a v kratšom čase.“

Na projekte sa už podieľajú poskytovatelia údajov z Talianska a Španielska. V prípade záujmu o zapojenie sa do projektu je možné kontaktovať: [email protected].

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke úradu EFSA.

Národné karty jednotlivých členských štátov (údaje o príslušných orgánoch zodpovedných za údaje o chorobách zvierat - ohniskách a surveillance chorôb, laboratórne výsledky; údaje o populáciách zvierat - hovädzí dobytok, ošípané, hydina) nájdete TU.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood