Príručka EFSA pre žiadateľov: príprava a predkladanie výnimiek z označovania alergénov
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal príručku pre prípravu a predkladanie žiadostí o výnimku z povinného označovania alergénov v potravinách a/alebo výrobkov z nich.
Príručka sa vzťahuje na zložky potravín alebo látky so známym alergénnym potenciálom (uvedené v prílohe II nariadenia (EÚ) č. 1169/2011) alebo na výrobky z nich a jeho cieľom je pomôcť žiadateľom pri príprave a predkladaní štruktúrovaných žiadostí o výnimku z označovania.
Dokument obsahuje spoločný formát pre informácie, ktoré sa majú poskytnúť, prehľad informácií a vedeckých údajov, ktoré musia byť súčasťou žiadosti, hierarchiu rôznych typov údajov a dizajnov štúdií, odrážajúcu relatívnu silu dôkazov a kľúčové záležitosti, ktoré musia byť uvedené v žiadosti s cieľom posúdiť pravdepodobnosť vyvolania nežiaducich reakcií u citlivých osôb za navrhovaných podmienok použitia potravín, ktoré obsahujú alergény.
Príručka bola prijatá EFSA v roku 2013 a v roku 2017 aktualizovaná tak, aby odrážala uplatňovanie nariadenia (EÚ) č. 1169/2011. Na žiadosť Európskej komisie bola v roku 2020 zrevidovaná, aby zohľadnila nové ustanovenia vo fáze pred predložením žiadosti a postup pri podávaní žiadosti, stanovený v nariadení (EÚ) č. 178/2002 v znení nariadenia (EÚ) č. 2019/1381 o transparentnosti a udržateľnosti hodnotenia rizika EÚ v potravinovom reťazci, ktoré sa uplatňujú na všetky žiadosti predložené od 27. 03. 2021.