Webinár EFSA k toxikologickým štúdiám potravinárskych enzýmov (29.3.2021)
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) organizuje bezplatný interaktívny webinár k toxikologickým štúdiám, ktoré sa predkladajú v rámci žiadosti o autorizáciu potravinárskych enzýmov.
Potravinárske enzýmy sú povolené na umiestnenie na trh EÚ v súlade s nariadením (ES) č. 1331/2008, ktorým sa ustanovuje spoločný postup schvaľovania potravinárskych prídavných látok, potravinárskych enzýmov a potravinárskych aróm. Na podporu rozhodnutia o povolení EFSA hodnotí bezpečnosť potravinárskych enzýmov za predpokladaných podmienok použitia.
V roku 2009 bola uverejnená príručka EFSA, ktorá má žiadateľom pomôcť pri príprave dokumentácie k potravinárskym enzýmom. EFSA túto príručku aktualizuje na základe najnovšieho vedeckého vývoja a „best practices". Dôležitou súčasťou je aj aktualizácia prístupu použitého pri toxikologickom hodnotení potravinárskych enzýmov, najmä v prípadoch, kedy je možné od toxikologických štúdií upustiť.
Cieľom webináru je objasniť možné problémy, ktoré by mohli vzniknúť pred získaním toxikologických údajov a pri príprave a predkladaní toxikologických údajov, ktoré majú byť zahrnuté do dokumentácie k potravinárskym enzýmom.
Na webinári EFSA informuje o:
- prístupe, ktorý prijal Panel EFSA CEP pre materiály prichádzajúce do styku s potravinami, enzýmy a technologické pomocné látky pri hodnotení toxikologického rizika potravinárskych enzýmov
- súbore toxikologických údajov, ktorý EFSA požaduje pre hodnotenie rizika potravinárskych enzýmov
- prípadoch, kedy možno od toxikologických štúdií upustiť
Webinár sa uskutoční 29. 03. 2021 od 09.30-12.30.
Registrovať sa môžete do 22. 03. 2021. V registračnom formulári môžete zaslať otázky na webinár. Zadávať otázky počas webinára budete môcť prostredníctvom chat-boxu.
Program a viac informácií nájdete na webovej stránke EFSA. Akékoľvek ďalšie otázky adresujte na [email protected].