Využívanie WGS v bezpečnosti potravinového reťazca
Úrad EFSA publikoval dve správy, ktoré poskytujú obraz o tom, ako sa môže byť sekvenovanie celého genómu (WGS) použité v oblasti bezpečnosti potravín a do akej miery sa tieto techniky používajú v Európe.
WGS sa čoraz viac používa v laboratórnej praxi v rámci oblastí verejného zdravia a bezpečnosti potravín, avšak v rôznych krajinách sa používa rôznymi spôsobmi a na rôzne účely.
Prieskum o používaní WGS
Zistenia z prieskumu vykonaného úradom EFSA a Európskou komisiou v roku 2016 o používaní WGS pri alimentánych a vodných patogénoch izolovaných z živočíchov, potravín, krmív a ich prostredia v EU/EFTA krajinách zahŕňajú:
- Do konca roka 2016 sa metóda WGS používala v laboratóriách v 17 z 30 krajín;
- Hlavným dôvodom nepoužívania WGS je nedostatok odborných znalostí a finančných zdrojov;
- WGS sa používa hlavne na podporu vyšetrovania ohniska.
Projekt ENGAGE
Záverečná správa projektu “Zabezpečenie možnosti využívania sekvenovania novej generácie na analýzu genomiky v Európe“ (ENGAGE) obsahuje opis všetkých dosiahnutých míľnikov, medzi ktoré patria zverejnenie bakteriálnych sekvencií, vedeckých publikácií, porovnávacích cvičení, workshopov, školení a e-learningových materiálov.
Cieľom projektu, spolufinancovaného EFSA, bolo posilniť vedeckú spoluprácu medzi európskymi laboratóriami na využívanie WGS v oblasti bezpečnosti potravín a ochrany verejného zdravia.
Všetky vyrobené materiály nájdete v správe a webovej stránke ENGAGE.