Facebook Statistics
Značka Kvality

Využívanie WGS v bezpečnosti potravinového reťazca

02-07-2018

Úrad EFSA publikoval dve správy, ktoré poskytujú obraz o tom, ako sa môže byť  sekvenovanie celého genómu (WGS) použité v oblasti bezpečnosti potravín a do akej miery sa tieto techniky používajú v Európe.

WGS sa čoraz viac používa v laboratórnej praxi v rámci oblastí verejného zdravia a bezpečnosti potravín, avšak v rôznych krajinách sa používa rôznymi spôsobmi a na rôzne účely.

Prieskum o používaní WGS
Zistenia z prieskumu vykonaného úradom EFSA a Európskou komisiou v roku 2016 o používaní WGS pri alimentánych a vodných patogénoch izolovaných z živočíchov, potravín, krmív a ich prostredia v EU/EFTA krajinách zahŕňajú:

  • Do konca roka 2016 sa metóda WGS používala v laboratóriách v 17 z 30 krajín;
  • Hlavným dôvodom nepoužívania WGS je nedostatok odborných znalostí a finančných zdrojov;
  • WGS sa používa hlavne na podporu vyšetrovania ohniska.

Projekt ENGAGE

Záverečná správa projektu “Zabezpečenie možnosti využívania sekvenovania novej generácie na analýzu genomiky v Európe“ (ENGAGE) obsahuje opis všetkých dosiahnutých míľnikov, medzi ktoré patria zverejnenie bakteriálnych sekvencií, vedeckých publikácií, porovnávacích cvičení, workshopov, školení a e-learningových materiálov.

Cieľom projektu, spolufinancovaného EFSA, bolo posilniť vedeckú spoluprácu medzi európskymi laboratóriami na využívanie WGS v oblasti bezpečnosti potravín a ochrany verejného zdravia.

Všetky vyrobené materiály nájdete v správe a webovej stránke ENGAGE.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood