Facebook Statistics

Vysokotlakové spracovanie: bezpečnosť potravín bez zníženia kvality

16-03-2022

Vysokotlakové spracovanie potravín (HPP) je účinné pri ničení škodlivých mikroorganizmov a nie je dôvodom na väčšie obavy o bezpečnosť potravín ako iné spôsoby spracovania. To sú dva zo záverov vedeckého stanoviska, ktoré nedávno zverejnil Úrad EFSA.

Odborníci EFSA hodnotili bezpečnosť a účinnosť HPP potravín,  konkrétne, či sa môže použiť na zníženie výskytu Listeria monocytogenes v potravinách určených na priamu spotrebu a ako alternatíva k tepelnej pasterizácii surového mlieka.

HPP je technika, ktorá používa intenzívny tlak po určitú dobu a má minimálny vplyv na chuť, textúru, vzhľad či nutričné ​​hodnoty. Môže sa aplikovať na suroviny ako mlieko, ovocné šťavy a smoothies, ale aj na produkty, ktoré už boli spracované, ako sú napr. krájané varené mäsové výrobky.

Táto metóda spracovania znižuje množstvá Listeria monocytogenes v mäsových výrobkoch. HPP sa tiež ukázal ako účinný pri znižovaní množstiev iných patogénov, ako sú Salmonella a E. coli.

Viac informácií nájdete na webovej stránke EFSA.


AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačka SPP 2023 – 2027
Agromapy
EÚ-štrukturálne a investičné fondy
Operačný program Kvalita životného prostredia 2014-2020
Dotazník pre potravinárov
Značka kvality
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood