Výskyt Salmonella Enteritidis v kuracom mäse a vo výrobkoch z kuracieho mäsa vo viacerých krajinách
Od januára do októbra 2023 nahlásilo 14 krajín EÚ/EEA, UK a USA 335 prípadov súvisiacich s touto epidémiou.
Kuracie mäso a výrobky z kuracieho mäsa (kebab) sú podľa najnovšieho „Rapid Outbreak Assessment“ Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) pravdepodobným zdrojom epidémie vo viacerých krajinách spôsobenej tromi typmi Salmonella Enteritidis.
Vo vzorkách kuracieho mäsa a kuracieho kebabu boli zistené baktérie podobné tým, ktoré spôsobili vypuknutie epidémie. Hoci údaje o vysledovateľnosti potravín poukazujú na výrobcov nachádzajúcich sa v Poľsku (7 výrobcov) a Rakúsku (1 výrobca), v ich zariadeniach sa nezistili žiadne dôkazy o mikrobiologickej kontaminácii.
Vedci očakávajú, že v rámci tejto epidémie vo viacerých krajinách sa pravdepodobne budú vyskytovať nové prípady, keďže zdroj zatiaľ nebol identifikovaný. Odborníci úradu EFSA a ECDC odporúčajú ďalšie vyšetrovanie s cieľom identifikovať potenciálne miesta v rámci výrobného procesu kuracieho mäsa, kde mohlo dôjsť ku kontaminácii.
Odkaz na novú vedeckú publikáciu nájdete na linku:
Viac informácií k tlačovej správe EFSA nájdete na webovej stránke EFSA.