Verejná konzultácia: aflatoxíny v potravinách
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil verejnú konzultáciu o rizikách, ktoré pre verejné zdravie predstavujú aflatoxíny v potravinách. Aflatoxíny sú mykotoxíny produkované dvoma druhmi plesne Aspergillus, ktorá sa vyskytuje najmä v oblastiach s horúcim a vlhkým podnebím. Je známe, že aflatoxíny majú genotoxické (poškodzujú DNA) a karcinogénne účinky.
Ľudia sú aflatoxínom najväčšmi exponovaní prostredníctvom konzumácie kontaminovaných zŕn a výrobkov z nich. Aflatoxín M1 sa nachádza aj v mlieku. Panel EFSA pre kontaminanty v potravinovom reťazci (CONTAM) dospel k záveru, že vystavenie európskej populácie aflatoxínom v strave vzbudzuje obavy o zdravie obyvateľstva.
Termín na predloženie pripomienok je 15. 11. 2019.
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.
Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]