Vedecké stanovisko panela DNA EFSA k zdravotnému tvrdeniu týkajúceho sa prípravku xanthohumol in Xerme®, xanthohumolom obohatenom sladovom výťažku
Na základe žiadosti spoločnosti TA-XAN AG o autorizáciu zdravotného tvrdenia na základe článku 13(5) Nariadenia (ES) č. 1924/2006, postúpenej úradu EFSA príslušným úradom v Nemecku, bol panel pre dietetické produkty, výživu a alergény (NDA) požiadaný, aby vypracoval vedecké stanovisko o vedeckej opodstatnenosti zdravotného tvrdenia týkajúceho sa xanthohumolu vo výrobku XERME®, xanthohumolom obohatenom sladovom výťažku a ochrane DNA pred oxidačným poškodením. Rozsah žiadosti bol pripravený tak, že tvrdenie spadalo pod zdravotné tvrdenia založené na novovypracovaných vedeckých záznamoch. Panel bral do úvahy to, že charakterizácia xanthohumol in XERME®, xanthohumolom obohateného sladového výťažku je dostatočná. Účinkom v tvrdení, ktoré navrhuje žiadateľ je to, že potravina ,,pomáha udržiavať integritu DNA a chráni pred oxidačným poškodením v bunkách ľudského tela”. Panel zastáva názor, že ochrana DNA pred oxidačným poškodením predstavuje prospešný fyziologický účinok. Dostupná bola len jedna štúdia s ľuďmi, z ktorej možno vyvodiť závery pre vedecké opodstatnenie tvrdenia však nepreukázala akýkoľvek účinok xanthohumol in XERME® na ochranu DNA pred oxidačným poškodením. Štúdie poskytnuté žiadateľom k navrhovanému mechanizmu, ktorým by potravina/zložka potraviny mohla vyvolávať tvrdený účinok nebral panel do úvahy pri vypracovaní stanoviska k zdravotnému tvrdeniu, nakoľko absentujú záznamy o ochrane DNA pred oxidačným poškodením.
Panel dospel k záveru, že vzťah príčiny a následku medzi spotrebou xanthomumolu in XERME®, xanthohumolom obohatenom sladovom výťažku a ochranou DNA pred oxidačným poškodením nebol určený/zistený.