Vedecké stanovisko k prehodnoteniu antokyanínov (E 163) ako prídavnej látky do potravín
EFSA Panel pre prídavné látky a výživové zdroje pridávané do potravín (ANS)
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Parma, Taliansko
ABSTRAKT
Európska komisia požiadala EFSA vedecký Panel pre prídavné látky a výživové zdroje pridávané do potravín (ANS), aby poskytol vedecké stanovisko o prehodnotení bezpečnosti antokyanínov (E 163). Panel zhodnotil, že súčasná dostupná toxikologická databáza nebola dostatočne vytvorená na vyčíslenie ADI hodnoty antokyanínov. Pri extrahovaní antokyanínov z jedlého ovocia a zeleniny vodnými procesmi sa zmeny v zložení neočakávajú. Panel dospel k záveru, že uvedené expozície z použitia, ako prídavnej látky do potravín, boli porovnateľné z vedeckým stanoviskom vytvoreným zo základnej stravy v roku 1975, a že sa stále aplikujú takéto prídavné látky do potravín získané z prírodných zdrojov. Väčšina dát pochádza z vodného extrakčného procesu zo šupiek hrozna (GSKE) a extraktov z čiernych ríbezlí, a Panel sa domnieva, že je nepravdepodobné, že by odhadované expozície pre súčasné používanie a použitie hladín týchto výťažkov mali nebezpečný dopad. Panel odporúča upraviť špecifikácie pre E 163 tak, aby odrážali toto hodnotenie. U antokyanínov získaných z iných zdrojov a/alebo použitím metódy nevodnej extrakcie absentujú charakterizácie, ktoré by umožnili overenie tohto vedeckého stanoviska z 1975, či je možné ho aplikovať. Preto Panel by odporučil, aby primerané charakterizovanie a toxikologické údaje umožnili ďalšie prehodnotenie antokyanínov vrátane porovnávacích údajov o antokyanínoch (E 163) vyrobených vodnou extrakciou.
© European Food Safety Authority, 2013