Uhľovodíky z minerálnych olejov v potravinách
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil nové infografické materiály o uhľovodíkoch z minerálnych olejov v potravinách, ktoré sú dostupné v angličtine, nemčine, taliančine, francúzštine a španielčine.
Čo sú uhľovodíky z minerálnych olejov?
Uhľovodíky z minerálnych olejov (MOH) sú rôznorodou skupinou chemických zlúčenín pochádzajúcich najmä z destilácie a rafinácie ropy.
Na základe chemickej štruktúry sa delia do dvoch hlavných kategórií:
- nasýtené uhľovodíky minerálnych olejov (MOSH)
- aromatické uhľovodíky minerálnych olejov (MOAH)
MOH v potravinách
Uhľovodíky z minerálnych olejov sa môžu dostať do potravín mnohými spôsobmi - kontamináciou životného prostredia, používaním mazív pre stroje, uvoľňovacími látkami, pomocnými látkami, prídavnými látkami do potravín alebo krmív a migráciou z materiálov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami.
Môžu ich obsahovať:
- Rastlinné oleje
- Mliečne výrobky
- Chrumky, hotové jedlá/saláty
- Obilniny (a výrobky na báze obilnín)
- Detská výživa
- Strukoviny, orechy, olejnaté semená a koreniny
- Rybie konzervy
- Čokoláda (a čokoládové výrobky)
Vplyv na zdravie
Potenciálny vplyv MOH na ľudské zdravie sa značne líši. MOSH, o ktorých je známe, že sa hromadia v pečeni a lymfatickom systéme, nepredstavujú pri súčasných úrovniach expozície v potrave riziko pre verejné zdravie. Jeden typ MOAH môže obsahovať genotoxické látky, ktoré môžu poškodiť DNA v bunkách a môžu spôsobiť rakovinu. Pre takéto látky nemožno stanoviť bezpečnú hladinu.
Európska únia v akcii
V systéme EÚ rôzne subjekty úzko spolupracujú na ochrane verejného zdravia prostredníctvom posudzovania a riadenia rizík, ako aj monitorovania prítomnosti MOH v našich potravinách.
- Úrad EFSA posudzuje riziká, ktoré pre ľudí predstavujú MOH v celom potravinovom reťazci. Údaje o ich prítomnosti v potravinách sa zhromažďujú prostredníctvom priebežného zberu údajov.
- Nariadenia EÚ vyžadujú, aby členské štáty monitorovali prítomnosť MOH v potravinách podľa usmernenia European Commission's Joint Research Centre.
- Európska komisia a členské štáty zohľadňujú prácu úradu EFSA pri opatreniach na riadenie rizík.
INFOGRAFIKY
Viac informácií k tlačovej správe EFSA nájdete na webovej stránke úradu EFSA.