TLAČOVÁ SPRÁVA EFSA: Prepuknutie nákazy spôsobenej Salmonella Agona je pravdepodobne spojené s potravinami na priamu spotrebu
V piatich európskych krajinách bolo hlásených celkom 147 prípadov, kedy boli ľudia infikovaní kmeňmi Salmonella Agona - 122 prípadov sa vyskytlo od začiatku roku 2017 a zvyšných 25 bolo spätne identifikovaných medzi rokmi 2014 a 2016.
Počet prípadov v jednotlivých štátoch:
- 129 prípadov v Spojenom kráľovstve
- 15 prípadov vo Fínsku
- po 1 prípade v Dánsku, Nemecku a Írsku
Na základe dostupných informácií odborníci z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) uviedli, že pravdepodobným zdrojom infekcie sú potraviny určené na priamu spotrebu, ktoré obsahujú uhorky a boli pripravené v Spojenom kráľovstve. Nemohli však určiť konkrétny bod výrobného reťazca, v ktorom došlo ku kontaminácii. Odborníci preto varujú, že sa stále môžu objaviť nové prípady, až kým sa presne neidentifikuje zdroj infekcie a bod kontaminácie vo výrobnom reťazci.
Čo je rýchle hodnotenie nákazy?
V prípade alimentárnych nákaz, prebiehajúcich vo viacerých krajinách, je veľmi dôležitá koordinácia na úrovni EÚ. Rýchle hodnotenie nákazy pripravuje úrad EFSA a ECDC v úzkej spolupráci s postihnutými krajinami. Rýchle hodnotenie nákazy poskytuje prehľad o momentálnej situácii
z hľadiska verejného zdravia a identifikuje kontaminovanú potravinu, zodpovednú za alimentárnu nákazu. Zahŕňa tiež vyšetrovanie spätnej vysledovateľnosti zdroja nákazy a jeho budúcu sledovateľnosť, s cieľom identifikovať pôvod nákazy a distribúciu kontaminovaných produktov. Tieto kroky sú dôležité pre stanovenie príslušných kontrolných opatrení na prevenciu ďalšieho šírenia nákazy.
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke úradu EFSA.
Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]