Facebook Statistics
Značka Kvality

Skúmanie horizontu v oblasti zdravia rastlín: úrad EFSA a ANSES organizujú prvý medzinárodný workshop

22-04-2024

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Francúzska agentúra pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a ochrany zdravia pri práci (ANSES) zorganizovali prvý zo série štyroch medzinárodných workshopov o skúmaní horizontu v oblasti zdravia rastlín. Podujatie, ktoré sa konalo 9. - 10. apríla 2024 v sídle agentúry ANSES v Paríži, znamenalo krok vpred pre zdravie rastlín tým, že spojilo globálne odborné znalosti, podporilo spoluprácu a formovalo budúcnosť skúmania horizontu možných vznikajúcich rizík.

Medzi účastníkmi boli zástupcovia Spoločného výskumného centra Európskej komisie (European Commission’s Joint Research Centre - JRC), Európskej organizácie na ochranu rastlín (European Plant Protection Organisation - EPPO), CABI, Kanadskej agentúry pre potravinovú inšpekciu (Canadian Food Inspection Agency), Francúzskeho centra pre poľnohospodársky výskum a medzinárodný rozvoj (French Agricultural Research Centre for International Development - CIRAD), Úradu inšpekcie zdravia zvierat a rastlín Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických (United States Department of Agriculture's Animal and Plant Health Inspection Service - USDA APHIS) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Pridali sa k nim odborníci z Afriky, Indie a Nového Zélandu, ako aj členovia z akademickej obce.

Počas dvojdňového seminára účastníci preskúmali všeobecné koncepty skúmania horizontu a podelili sa o svoje rôzne skúsenosti v súvislosti s biologickými inváziami. Cieľom seminára bolo vytvoriť medzinárodnú komunitu odborníkov a posudzovateľov rizík a uľahčiť výmenu poznatkov, ako aj používanie spoločných nástrojov na posilnenie úsilia o skúmanie horizontu v oblasti zdravia rastlín.

Background

Úrad EFSA dostal svoj prvý mandát na skúmanie horizontu v oblasti zdravia rastlín od Európskej komisie v decembri 2016 a odvtedy spolupracuje s JRC a agentúrou ANSES.

Ich zistenia sú podkladom pre mesačný bulletin uverejňovaný v časopise úradu EFSA, ktorý sa poskytuje Európskej komisii a fytosanitárnym orgánom členských štátov s cieľom posilniť pripravenosť EÚ na riešenie nových rizík pre zdravie rastlín. Na informačnom paneli Horizon Scanning Dashboard úradu EFSA sú tieto zistenia dostupné online v interaktívnej forme.

Viac informácií k tlačovej správe úradu EFSA nájdete na webovej stránke úradu EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood