Facebook Statistics
Značka Kvality

Listeria monocytogenes: aktualizácia k vypuknutej nákaze

04-07-2018

Mrazená kukurica a zrejme aj iné druhy mrazenej zeleniny sú pravdepodobným zdrojom nákazy baktériou Listeria monocytogenes (L. monocytogenes), ktorá od roku 2015 bola zaznamenaná v Rakúsku, Dánsku, Fínsku, Švédsku a Veľkej Británii.

Experti pri identifikácii zdroja nákazy využili metódu sekvenovania celého genómu, na základe ktorej bola ako zdroj nákazy stanovená mrazená kukurica. Do 8. júna 2018, bolo zaznamenaných 47 infekcií, ktoré si vyžiadali 9 obetí.

Rovnaké druhy L. monocytogenes boli identifikované v mrazenej zelenine vyprodukovanej v rovnakom spracovateľskom podniku v Maďarsku v roku 2016, 2017 a 2018. To naznačuje, že druhy pretrvali v prostredí podniku napriek vykonaným čistiacim a dezinfekčným procesom.

Dostupné informácie potvrdzujú kontamináciu prevádzky v Maďarsku. Avšak ďalšie došetrenie, vrátane dôkladného odberu vzoriek a testovania, je nevyhnutné k identifikácii presných miest kontaminácie prostredia v maďarskom spracovateľskom podniku.

Rovnaké opatrenia sa vzťahujú aj na ostatné prevádzky spadajúce pod predmetnú obchodnú sieť, v prípade detekcie kontaminácie.

29. júna2018 Úrad pre bezpečnosť potravinového reťazca v Maďarsku zakázal obchodovanie všetkej mrazenej zeleniny a miešaných mrazených zeleninových produktov vyrobených v období medzi augustom 2016 a júnom 2018 pochádzajúcich z predmetného spracovateľského podniku. Zároveň nariadil okamžité stiahnutie predmetnej produkcie z trhu.

Toto opatrenie má významne znížiť riziko humánnych infekcií a ovládnuť šírenie nákazy. Zároveň boli zastavené všetky mraziarenské aktivity v spracovateľskom podniku.

Napriek vykonaným opatreniam sa môžu stále vyskytnúť nové nákazy, nakoľko listerióza sa vyznačuje dlhou inkubačnou dobou (až do 70 dní), mrazené produkty sa vyznačujú dlhou dobou minimálnej trvanlivosti a balenia predmetnej mrazenej kukurice (resp. iných mrazených produktov) mohli byť zakúpené ešte pred ich stiahnutím z trhu a nemuseli byť dostatočne tepelne opracované pri kuchynskom spracovaní.

Na zamedzenie rizika nákazy by spotrebitelia mali mrazenú zeleninu pred konzumáciou dostatočne tepelne upraviť, aj napriek tomu, že takéto produkty sú bežne konzumované bez tepelnej úpravy (napr. pri príprave šalátov, smoothies, ...). Tieto opatrenia sa v najväčšej miere musia uplatňovať u konzumentov, ktorí spadajú medzi rizikové skupiny, t.j. starší ľudia, tehotné ženy, novorodenci a ľudia s oslabeným imunitným systémom.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovom sídle úradu EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood