Facebook Statistics
Značka Kvality

Konferencia EFSA otvorená volaním po lepšej spolupráci

20-09-2018

Parma, 18. september 2018

V dnešný deň prišlo do Parmy viac ako 1000 zástupcov národných úradov pre bezpečnosť potravín, výskumných ústavov, medzinárodných organizácií, orgánov EÚ, spotrebiteľských združení a ďalších zainteresovaných organizácií. Začala sa totiž konferencia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) „Veda, potraviny, spoločnosť".

Štvordňovú konferenciu otvoril Dr. Bernhard Url, výkonný riaditeľ EFSA: „Sme tu preto, aby sme sa podelili o názory na to, ako poskytnúť občanom lepšie odpovede a poskytnúť im ochranu, ktorú si žiadajú a zaslúžia. Sme tu, aby sme sa zamysleli nad komplexným vzťahom medzi vedou a spoločnosťou a ako dokážeme zabezpečiť dôveru v našu prácu."

Dr. Url sa vyjadril, že konferencia spojila pozoruhodnú kombináciu vedeckých disciplín ako sú experti venujúci sa spoločenským vedám, vedci z oblasti komunikácie a iní expertní vedeckí pracovníci.

Ďalej dodal: „Témou ďalších štyroch dní konferencie sú veda, potraviny a spoločnosť. Tento trojuholník je plný energie, očakávaní a niekedy aj napätia... Samozrejme, neexistuje žiadna magická strela pre vedecké výzvy a príležitosti, ktorým čelíme. Je však k dispozícii jeden, takmer čarovný, prostriedok: sila spolupráce a je len v našich rukách, aby sme ho uplatňovali."

Výkonný riaditeľ EFSA vyjadril úprimnú nádej, že konferencia bude katalyzátorom mnohých úspešných spoluprác.

Kľúčovou témou konferencie je kontext, v ktorom vedci vykonávajú svoju prácu: ako vedci komunikujú s občanmi a zohľadňujú spoločenské záujmy. Dr. Url povedal: „Emocionálna sila potravín katapultuje naše chladné nezaujaté názory do centra ohnivej diskusie. Ide o diskusiu o systéme produkcie potravín, životnom prostredí, zdraví, odpadovom hospodárstve, udržateľnosti a dokonca aj o rovnosti. Mohli by ste povedať, že všetko sú to záležitosti, ktoré sú silne spojené s našimi základnými európskymi hodnotami."

Dodal, že s touto diskusiou sú prepojené kľúčové otázky týkajúce sa angažovanosti, dôvery a transparentnosti.

Dr. Url dospel k záveru: „Som presvedčený, že prostredníctvom našich interakcií a v príspevkoch od všetkých významných rečníkov a odborníkov budeme v tomto týždni počúvať mnoho rôznych názorov. Na základe odlišných odborných znalostí bude EFSA schopná získať nové náhľady, ktoré integruje do svojich budúcich stratégií."

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke úradu EFSA.

Pozrite si tiež webovú stránku venovanú konferencii EFSA: Veda, potraviny, spoločnosť, kde si môžete pustiť konferenciu online.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office

Tel.: +39 0521 036 149

E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood