Facebook Statistics
Značka Kvality

Hodnotenie prenosu vírusu nízkopatogénnej vtáčej chrípky prostredníctvom hydinového mäsa a konzumných vajec

19-10-2018

Rýchle kvalitatívne hodnotenie bolo v predloženej vedeckej správe Panelu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat (AHAW) vykonané teoretickou analýzou prenosu nízkopatogénnej vtáčej chrípky (LPAI) prostredníctvom surového hydinového mäsa a surových konzumných vajec.

Kombinovaná pravdepodobnosť expozície a následnej infekcie LPAV prostredníctvom surového hydinového mäsa obsahujúceho vírus je zanedbateľná ako pre hydinu z komerčných chovov, tak aj pre ľudí exponovaných prostredníctvom spotreby takejto hydiny. Pre hydinu z domácich chovov, voľne žijúce vtáky a ľudí vystavených LPAI manipuláciou je veľmi nepravdepodobná. Pravdepodobnosť prenosu LPAI od jedinca infikovaného prostredníctvom surového hydinového mäsa obsahujúceho LPAI je pre hydinu z komerčných chovov a ľudí zanedbateľná a pre hydinu z domácich chovov a voľne žijúce vtáky veľmi nepravdepodobná.

Kombinovaná pravdepodobnosť expozície a následnej infekcie LPAI prostredníctvom surových konzumných vajec obsahujúcich vírus je pre hydinu z komerčných chovov a ľudí zanedbateľná a pravdepodobne zanedbateľná pre hydinu z domácich chovov a voľne žijúce vtáky. Pravdepodobnosť prenosu LPAI od jedinca infikovaného prostredníctvom surových konzumných vajec obsahujúcich LPAI je pre hydinu z komerčných chovov a ľudí zanedbateľná a pravdepodobne zanedbateľná pre hydinu z domácich chovov a voľne žijúce vtáky.

Vo všeobecnosti existuje vysoká miera neistoty pri odhadovaní pravdepodobností ohľadom ciest prenosu pre hydinu a voľne žijúce vtáky, a to najmä v dôsledku obmedzeného počtu dostupných štúdií.

Celú vedeckú správu nájdete na webovom sídle EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood