Facebook Statistics
Značka Kvality

Bezpečnosť potravín: zjednodušenie darovania potravín

12-11-2018

Parma, 7. november 2018

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nový prístup k riadeniu bezpečnosti potravín, ktorý je určený na zjednodušenie darovania potravín maloobchodníkmi.

Zjednodušený systém by znamenal, že maloobchodníci nemusia vedieť podrobnosti o konkrétnych rizikách. Zahŕňa kroky kontroly - či sú darované potraviny bezpečné (kontrola trvanlivosti, zachovanie chladiaceho reťazca) a zabezpečenie komunikácie medzi darcami a príjemcami potravín.

V rámci nového systému je potrebné len to, aby si boli maloobchodníci vedomí biologických, chemických a fyzikálnych rizík či alergénov v potravinách a že zlyhanie vo výkone kľúčových kontrolných činností (napr. oddeľovanie surových potravín od uvarených) by pre spotrebiteľov  mohlo predstavovať riziko.

Tento zjednodušený prístup je určený pre distribučné centrá, supermarkety, reštaurácie a iné maloobchodné predajne. Zaistenie bezpečnosti darovaných potravín je obzvlášť náročné. Trvanlivosť takýchto potravín sa totiž môže blížiť ku koncu. Navyše, v darovacom reťazci je zvyčajne zapojených niekoľko aktérov. Vedecké stanovisko EFSA pomôže darcom a príjemcom potravín (potravinové banky a iné charitatívne organizácie) zabezpečiť darovanie bezpečných potravín pre tých, ktorí ich potrebujú.

Marta Hugasová, vedúca vedecká pracovníčka EFSA, uviedla: „Rozvinutie jednoduchého prístupu, ktorý žiadala Európska komisia po predchádzajúcich pozitívnych skúsenostiach z poradenstva EFSA v tejto oblasti, by malo maloobchodníkom uľahčiť darovanie potravín. Malo by tiež pomôcť znížiť plytvanie potravinami , čo patrí medzi priority EÚ.

Nový prístup využíva jasné diagramy so zhrnutím výrobných fáz. Poskytuje tiež jednoduché tabuľky, ktoré maloobchodníkom objasnia proces riadenia bezpečnosti potravín, a to od identifikácie nebezpečenstva až po kontrolné opatrenia v súlade s existujúcimi nariadeniami. Diagramy a tabuľky sú všeobecného charakteru, takže si ich prevádzkovatelia potravinárskych podnikov môžu upraviť tak, aby zodpovedali ich obchodným aktivitám.

V predchádzajúcom vedeckom stanovisku opísala EFSA jednoduchý systém riadenia bezpečnosti potravín pre 5 typov malých potravinárskych podnikov - mäsiarstva, pekárne, maloochody s rybami, malé potraviny a zmrzlinárne.

Plytvanie potravinami

V EÚ je prerozdelená len malá časť nadbytočných potravín. V roku 2017 poskytla sieť Európskej federácie potravinových bánk 44 700 charitatívnym organizáciám celkom 4,1 milióna jedál/deň v prospech 8,1 milióna ľudí.

Revidovaná legislatíva EÚ o odpadoch, ktorá bola prijatá v máji 2018, vyzýva krajiny EÚ na prijatie opatrení na zníženie plytvania potravinami v každom stupni dodávateľského reťazca. Členské štáty majú tiež monitorovať a podávať správy o množstve vyhodených potravín na základe spoločnej metodológie EÚ zameranej na meranie plytvania potravinami, ktorý má prijať Komisia.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
>E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood