Bezpečnosť nisínu (E 234) ako prídavnej látky do potravín vo svetle nových toxikologických dát a jeho navrhované extenzívne používanie
Toto vedecké stanovisko sa zaoberá hodnotením bezpečnosti nisínu vo svetle nových toxikologických dát a hodnotením navrhovaného rozšíreného používania v nezrejúcich syroch a tepelne opracovaných mäsových výrobkoch Nisín je v súčasnosti autorizovanou prídavnou látkou do potravín v EÚ pre viacero kategórií potravín, podľa Nariadenia (ES) č. 1333/2008 Príloha II. Bezpečnosť nisínu ako prídavnej látky do potravín vola hodnotená v roku 2006 panelom ANS EFSA, ktorý potvrdil hodnotu denného prijateľného príjmu 0,13 mg/kg telesnej hmotnosti, ktorú predtým stanovil Vedecký výbor pre potraviny (SCF). Úrad EFSA v roku 2006 posúdil vedecké štúdie, k čomu v tomto stanovisku panel ANS uvádza posúdenie dát z nových štúdií subchronickej toxicity. Počas štúdie toxicity s orálnou dávkou nisínu A, podávanou potkanom opakovane po dobu 90 dní, neboli pozorované žiadne nepriaznivé účinky. Ani pri najvyššej testovanej dávke, predstavujúcej 225 mg nisínu A/kg telesnej hmotnosti za deň (NOAEL) nebol pozorovaný žiadny nepriaznivý účinok. S použitím tejto hodnoty NOAELu bola vypočítaná hodnota ADI 1 mg nisínu A/kg za deň, pričom sa na výpočet použil štandardný faktor neurčitosti 200 pre extrapoláciu subchronickej expozície ku chronickej a vnútrodruhovej a medzidruhovej variability. Panel pripravil na základe dát dostupných v EFSA Comprehensive Database expozičné odhady pre obidve hladiny používania – súčasného a navrhovaného. Panel vzal do úvahy to, že celkový expozičný odhad bol pod úrovňou novej hodnoty ADI pre nisín A pre všetky populačné skupiny a dospel k záveru, že navrhované rozšírenie používania nisínu E 234 ako prídavnej látky do potravín v nezrejúcich syroch (pri maximálnej dávke 12 mg/kg)) a v tepelne opracovaných mäsových výrobkoch (pri maximálnej dávke 25 mg/kg) by nemalo predstavovať nebezpečenstvo.