Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktualizácia k problematike BPA: pracovná skupina pre začatie preskúmavania nových štúdií

11-09-2018

Nová pracovná skupina úradu EFSA, pozostávajúca z vedeckých expertov, začne tento mesiac hodnotiť najnovšie toxikologické dáta o bisfenole A, materiáli určenom na kontakt s potravinami.

Panel CEF (EFSA) následne prehodnotí potenciálne nebezpečenstvá BPA v potravinách a preskúma dočasne platné bezpečné dávky určené úradom EFSA v rámci predchádzajúceho celkového hodnotenia rizika v roku 2015. Toto nové hodnotenie by malo byť dokončené do roku 2020.

Úrad EFSA hodnotil BPA ako látku, používanú vo viacerých kontaktných materiáloch pre potraviny. Experti úradu EFSA sa v roku 2015 zaviazali prehodnotiť toxicitu tejto látky po tom, čo sa stanú výsledky štúdií vykonaných v rýámci projektu CLARITY-BPA na Consortium Linking Academic and Regulatory Insights on BPA Toxicity (USA) dostupnými.

Dr. Claudia Roncancio Peña, riaditeľka jednotky EFSA pre zložky potravín a obalové materiály povedala: ,,Je mojim potešením oznámiť to, že sme vybrali expertov do našej novej pracovnej skupiny pre BPA. Ich prácou bude preskúmanie dát zverejnených od decembra 2012 až do ukončenia posledného hodnotenia BPA úradom EFSA. Pomôckou pre pracovnú skupinu bude vedecký protocol pre hodnotenie nebezpečenstva BPA, ktorý v roku 2017 skompletizoval úrad EFSA a medzinárodná skupina expertov. Vedecký protokol bol následne pripomienkovaný počas verejného workshopu.

Protokol predstavuje detailný plan, ktorý  preddefinuje transparentným spôsobom rozsah, metodológiu a informačné potreby pred začiatkom samotného hodnotenia.

Reakcia na spätnú väzbu zainteresovaných strán

Dr Roncancio Peña dodala: “Experti na začiatok otestujú novú metodológiu úradu EFSA pre hodnotenie záznamov o toxicite BPA, čo bude uskutočnené na reprezentatívnom výbere kľúčových štúdií z predchádzajúcich hodnotení a následne zverejnia výsledky. Takáto odpoveď na spätnú väzbu od zainteresovaných strán, získanú z verejného pripomienkovania k protokolu, predstavuje priamu odpoveď.

Dáta je stále možné zasielať

Úrad EFSA spustil výzvu na zber dát pre hodnotenie rizika BPA. Termín ukončenia zberu dát bol nedávno predĺžený a bol stanovený nový termín 15.10.2018. Všetky relevantné nové štúdie a dáta o BPA publikované od 31.12.2012 je možné zaslať úradu EFSA s tým, že môžu byť zahrnuté do review o bezpečnosti BPA.

Skríning literatúry, začlenenie a vylúčenie dát získaných z relevantných štúdií bude prebiehať podľa vedeckého protokolu.

Medzinárodný rozmer

Pracovná skupina preskúma výsledky získané v USA v rámci programu CLARITY-BPA Program. Kľúčová štúdia bola zverejnená vo februári roku 2018. V októbri tohto roka sa očakáva, že budú získané výsledky zo štúdií akademického konzorcia k potenciálnym účinkom BPA na zdravie pri nízkych dávkach.

Dr. Roncancio Peña dodala: ,,Experti z programu CLARITY sa zúčastnia konferencie usporiadanej Európskym úradom pre bezpečnosť potravín, Conference ‘Science, Food, Society’, aby predstavili celý výskumný program, čo iste prispeje k našej vlastnej práci na téme bezpečnosť BPA”.

Úrad EFSA je tiež v pravidelnom kontakte s Európskou chemickou agentúrou, ktorej práca na identifikácii a klasifikácii BPA v rámci nariadenia REACH stále pokračuje v tandéme s hodnotením úradu EFSA.

Odkazy na referenčný rámec pracovnej skupiny,  životopisy expertov a ich vyhlásenia o záujmoch sa nachádzajú na stránkach:

 

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood