Facebook Statistics
Značka Kvality

10. výročie Národných kontaktných bodov EFSA

19-10-2018

Parma, 15. október 2018

Národné kontaktné body (NKB) pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) pôsobia už 10 rokov ako sieť cezhraničnej spolupráce v oblasti bezpečnosti potravín. NKB EFSA prepájajú EFSA s národnými orgánmi pre bezpečnosť potravín, výskumnými ústavmi a inými zainteresovanými inštitúciami, ale aj medzi sebou navzájom.

Sieť NKB EFSA bola založená v roku 2008. Zahŕňa všetkých 28 členských štátov (ČŠ) EÚ, Island a Nórska, ale aj pozorovateľov zo Švajčiarska a krajín, ktoré sú pred vstupom do EÚ. Podporuje výmenu informácií, spoluprácu a zohráva tiež dôležitú úlohu pri budovaní kapacít EÚ v oblasti hodnotenia rizika. Všetky NKB EFSA tiež významnou mierou prispievajú k zviditeľneniu vedeckej práce vykonávanej ako EFSA, tak aj ČŠ.

Konštruktívna spolupráca

Coralie Bultel z francúzskeho NKB EFSA, ktorý je ustanovený vo Francúzskej agentúre pre potraviny, životné prostredie a bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES), sa vyjadrila: „V časoch, kedy je spolupráca nevyhnutnejšia ako kedykoľvek predtým, sa všetky NKB EFSA snažia uviesť slovo „spolupráca" do praxe na celoeurópskej úrovni. Denne a vždy konštruktívne."

Gisle Solstad, ktorá zastupuje NKB EFSA v Nórskom vedeckom výbore pre potraviny a životné prostredie (VKM), dodala: „Pracovať ako zástupca NKB EFSA poskytuje užitočnú a pozitívnu príležitosť na vytvorenie multidimenzionálneho a multikultúrneho prístup k strategickej práci a budovaniu kapacít. Cieľom je zvýšenie bezpečnosti potravín pre spotrebiteľov v celej Európe."

Kľúčové úspechy

Pri príležitosti 10. výročia vyzdvihuje interaktívna časová línia míľniky a významné úspechy siete NKB EFSA. Prehľad míľnikov tiež poskytuje leták k desaťročnici.

Fotografie zo zasadnutí predstaviteľov NKB EFSA nájdete TU.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office

Tel.: +39 0521 036 149

E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood