Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Vyhodnotenie druhého ročníka súťaže „Hovorme o jedle“ 2014

19-11-2014

Vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a zdravému životnému štýlu si kládla za cieľ súťaž Hovorme o jedle, ktorej 2. ročník pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR zorganizovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v súčinnosti s neziskovou organizáciou Centrum rozvoja znalostí o potravinách n. o.. Odbornými garantmi súťaže boli Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum - Výskumný ústav potravinársky, Úrad verejného zdravotníctva SR, Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Slovenský mliekarensky zväz, Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, Únia hydinárov Slovenska a Slovenský cukrovarnícky spolok.

Hlavnou cieľovou skupinou boli deti a učitelia základných škôl so sídlom v Slovenskej republike. V tomto ročníku sa súťaže zúčastnilo 224 základných škôl s celkovým počtom 36 713 aktívne zapojených žiakov. Hodnotiaca komisia posudzovala celkovo 984 súťažných príspevkov. Veľké poďakovanie patrí všetkým riaditeľom, pedagógom a žiakom zapojených škôl za to, s akou chuťou a invenciou pristupovali k príprave a realizácii aktivít k jednotlivým vyhláseným denným témam.

V týždni od 13. do 17. októbra 2014 boli na každý deň vyhlásené dve denné témy so zameraním na potraviny a výživu. Prvá z denných tém sa týkala konkrétnej potravinovej skupiny vybranej na základe potravinovej pyramídy. Druhá bola zameraná na základné zručnosti a vedomosti žiakov o zásadách zdravej výživy, o pôvode potravín, označovaní potravín, význame potravín pre tvorbu a ochranu životného prostredia, rozvoj regiónov a zamestnanosť. Pre školy boli k jednotlivým vyhláseným denným témam pripravené pracovné listy, pomocné texty, prezentácie a záznamníky - voľne dostupné na internetovom portáli k súťaži Hovorme o jedle www.opotravinach.sk. Úlohou žiakov a učiteľov základných škôl bolo k vyhláseným denným témam vymyslieť a zrealizovať rôzne aktivity, následne z nich pripraviť súťažný príspevok a zaslať na hodnotenie hodnotiacej komisii súťaže, v stanovenom termíne. Jednotlivé školy sa mohli zapojiť do súťaže v rámci každej vyhlásenej dennej témy. Každá téma bola hodnotená samostatne. Vyhodnotená bola aj „Najaktívnejšia škola súťaže Hovorme o jedle“.

Víťazné školy súťaže Hovorme o jedle, si v piatok 14. novembra 2014 prevzali v Bratislave finančné ocenenia vo výške 330 eur. Tieto finančné prostriedky môže škola využiť na nákup vecných cien podľa vlastného výberu, ktoré budú využiteľné pre ďalšie vzdelávanie detí a mládeže o potravinách a výžive. Škola, ktorá získala ocenenie „Najaktívnejšia škola súťaže Hovorme o jedle“ má možnosť využiť finančné prostriedky aj na nákup technického a športového vybavenie podľa vlastného výberu. Súťaž finančne podporili Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Mliečny fond, ktorý je tvorený z príspevkov , Poľnohospodársko-podielnické družstvo Prašice so sídlom v Jacovciach a vecnými cenami prispela spoločnosť HYZA, a.s..

Víťazné školy vyhlásených denných tém

Pondelok (13. 10. 2014)

1. denná téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny
Víťazná škola: Základná Škola Petra Škrabáka Dolný Kubín, Martina Hattalu 2151, Dolný Kubín 02601, Žilinský kraj

2. denná téma: Plytvanie potravinami
Víťazná škola: Základná škola s materskou školou Hladovka, Hladovka 02 713, Žilinský kraj

Utorok (14.10.2014)

1. denná téma: Zelenina a ovocie
Víťazná škola: Základná škola Jána Amosa Komenského, Nová cesta 9, Tvrdošovce 941 10, Nitriansky kraj

2. denná téma: Sezónnosť potravín - čo a kedy rastie u nás
Víťazná škola: Súkromná základná škola s materskou školou pre žiakov a deti s autizmom, Myslavská 401, 040 16 Košice, Košický kraj

Streda (15.10.2014)

1. denná téma: Mlieko a mliečne výrobky
Víťazná škola: Základná škola s materskou školou Budimír, Budimír 11, Budimír, 044 43, Košický kraj

2. denná téma: Pôvod potravín - prečo konzumovať slovenské potraviny
Víťazná škola: Súkromná základná škola Dneperská 1 Košice, Košický kraj

Štvrtok (16.10.2014)

1. denná téma: Mäso, ryby, vajcia, strukoviny
Víťazná škola: Základná škola Prievaly, č.187, Prievaly 906 34, Trnavský kraj

2. denná téma: Bezpečné skladovanie a príprava jedla
Víťazná škola: Základná škola s materskou školou Muráň, Muráň 353, Muráň 049 01, Banskobystrický kraj

Piatok (17.10.2014)

1. denná téma: Tuky, sladkosti, soľ
Víťazná škola: Základná škola, Pribinova 123/9, Nováky, Trenčiansky kraj

2. denná téma: Zdravý aktívny životný štýl
Víťazná škola: Základná škola, Pankúchova 4, 851 04 Bratislava, Bratislavský kraj

 

Cena „Najaktívnejšia škola súťaže Hovorme o jedle“

Víťazná škola: Základná škola s MŠ, Ulica 1.mája 3, Báhoň 90084, Bratislavský kraj

 

Počas slávnostného vyhodnotenia súťaže Hovorme o jedle boli vylosovaní víťazi „Ceny HYZA“. Do zlosovania sa dostali všetky zúčastnené základné školy, ktoré sa svojim bodovým hodnotením umiestnili v zlatom pásme súťaže Hovorme o jedle. Víťazné školy získavajú surovinu z hydiny (podľa vlastného výberu) na prípravu obedu pre všetkých žiakov a zamestnancov školy.   

  • Základná škola svätého Vincenta, Námestie A. Hlinku 22, Ružomberok 034 01
  • Špeciálna základná škola M. R. Štefánika 83, Trebišov 075 01
  • Základná škola s materskou školou, Ulica 1. mája 3, Báhoň 900 83

Zároveň sa počas slávnostného vyhodnotenia súťaže Hovorme o jedle vylosovalo 10 triednych kolektívov, ktoré sa zapojili do prieskumu a diskusie k plytvaniu potravinami v školách a hrali o tašky a tričká s logom Hovorme o jedle.

Sprievodnou aktivitou k súťaži Hovorme o jedle boli odborné exkurzie "Cesta za jedlom – slovenské  chutí najlepšie“, ktoré pre žiakov základných škôl pripravili  slovenskí prvovýrobcovia, spracovatelia a výrobcovia potravín a praktické odborné exkurzie pod názvom „ Potraviny – základ života“, ktoré pripravili stredné odborné školy s potravinárskym zameraním. Cieľom odborných exkurzií bolo ukázať žiakom základných škôl prvovýrobné prevádzky, farmy a spracovateľské potravinárske podniky a poskytnúť im množstvo zaujímavých informácií o pestovaní poľnohospodárskych plodín, chove hospodárskych zvierat a spôsobe výroby potravín. Na praktických odborných exkurziách mali žiaci možnosť vyskúšať si prípravu niektorých potravinárskych výrobkov pod vedením majstrov odbornej výchovy.  

Druhý ročník súťaže Hovorme o jedle hodnotíme veľmi pozitívne a tešíme sa na jeho ďalšie pokračovanie v roku 2015. Už teraz vieme, že bude opätovne spojená s termínom Svetového dňa potravín, ktorým je 16. október. Tešíme sa na ďalšiu diskusiu o potravinách a výžive v „Hovorme o jedle„ - od 12. 10. 2015 do 16. 10. 2015.

Ďalšie informácie k súťaži Hovorme o jedle nájdete na stránke www.opotravinach.sk.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood