SLOVENSKÁ PARENICA – 2. slovenský výrobok s chráneným zemepisným označením
Do registra vedeného Európskou Komisiou sa zapíše náš druhý výrobok ako chránené zemepisné označenie. Týmto výrobkom je Slovenská parenica.
Dňa 11. júla 2008 bolo v Úradnom vestníku Európskej únie zverejnené Nariadenie (ES) č. 656/2008 z 10. júla 2008, ktorým sa do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení zapisujú určité názvy a medzi nimi i náš druhý výrobok Slovenská parenica.
Názov: | Slovenská parenica |
Prihlasovateľ: | „Cech bryndziarov“ |
Druh ochrany: | Chránené zemepisné označenie |
Opis výrobku:
Slovenská parenica je parený jemne údený syr zvinutý do dvoch v tvare S prepojených zvitkov syrovej stuhy s priemerom 6 – 8 cm, vysokých 5 – 8 cm. Zvitky sú zviazané syrovou niťou alebo retiazkou. Syrová stuha pred zvinutím má hrúbku 2 – 3 mm, šírku 5 – 8 cm a dĺžku 4 – 6 m.
Ako surovina na výrobu sa používa čerstvo nadojené nepasterizované ovčie mlieko od pasúcich sa oviec alebo zmes čerstvého nepasterizovaného ovčieho a čerstvého nepasterizovaného kravského mlieka, s podielom ovčieho mlieka minimálne 50 %.
Dátum podania žiadosti v SR: | 16.11.2004 |
Dátum zápisu v SR: | 23.06.2005 |
Dátum zaevidovania žiadosti EK: | 19.07.2005 |
Dátum prvého uverejnenia v Úradnom vestníku EÚ: | 24.10.2007: Ú. v. C249, s.26 |
Dátum zápisu do registra PDO,PGI vedeného EK: | 10.07.2008, Ú. v. L183, s.15 |
Výskumný ústav potravinárky Bratislava
Komunikačný odbor MP SR
Ďalšie informácie nájdete:
Internetová stránka MP SR – www.land.gov.sk
Internetová stránka VUP - www.vup.sk