Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

Nakazené španielske uhorky sme v obchodoch nenašli

31-05-2011

(31.05.2011; Nový Čas; s. 16; df, ivš, čík, va)

Veterinári:
BRATISLAVA ? Prítomnosť kontaminovaných španielskych uhoriek na slovenských pultoch sa nepotvrdila! Ministerstvo pôdohospodárstva včera oznámilo výsledky 33 kontrol v obchodných a distribučných skladoch, pričom skontrolovalo 424 603 kg španielskeho ovocia a zeleniny. Smrtiacej baktérie sa preto Slováci zatiaľ obávať nemusia. Kontroly budú pokračovať i naďalej. V Nemecku a ďalších krajinách Európy totiž stúpa počet nakazených baktériou EHEC, v Hannoveri začali chorým podávať nový liek.

Od štvrtka inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy kontrolovali ovocie a zeleninu pôvodom zo Španielska. "Kontroly pôvodu sa nezamerali len na uhorky, ale aj na šalát, papriku a iné druhy zeleniny a ovocia," vyjadril sa hovorca ministerstva pôdohospodárstva Juraj Kadáš. "Zelenina od dvoch španielskych výrobcov a jedného nemeckého distribútora sa na území Slovenska zatiaľ nepotvrdila," dodal. Kontroly v slovenských obchodoch budú pokračovať aj naďalej, a to na všetkých úrovniach predaja ovocia a zeleniny ? v skladoch aj centrálnych skladoch, kde nakupujú drobní predajcovia na trhoviskách.

Prítomnosť kontaminovaných uhoriek v nedeľu potvrdila Česká republika, do Maďarska a Rakúska sa dostali podľa Európskej únie v tej istej zásielke, ktorá putovala z Nemecka do Česka. Maďarsko však uviedlo, že nenašlo dôkazy o ich prítomnosti na pultoch obchodov. Na farmách v Španielsku, odkiaľ kontaminované uhorky pochádzajú, testujú vzorky vody a pôdy. Tie by mali byť známe dnes alebo zajtra. Určiť by mali hlavne to, či sa baktéria do zeleniny dostala priamo na farmách, alebo niekde inde. Zatiaľ čo nemeckí odborníci skúmajú ďalšie zdroje nákazy, počet ľudí s črevným ochorením zo dňa na deň stúpa. Vrchol epidémie podľa nich ešte len príde.

Text k obr.: Aj keď sa na Slovensku kontaminované uhorky nenašli, odborníci odporúčajú sledovať krajinu pôvodu a uprednostňoval domácich pestovateľov.

MINISTERSTVO:
KONTROLUJTE KRAJINU PÔVODU A ZELENINU UMÝVAJTE

Napriek tomu, že doterajšie kontroly nepotvrdili prítomnosť kontaminovaných španielskych uhoriek, ministerstvo vyzýva ľudí, aby pozorne sledovali krajinu pôvodu a zeleninu pred konzumáciou poriadne umyli. Medzi ďalšie rady odborníkov, ako sa pred prípadnou infekciou chrániť, patrí umývať si pravidelne ruky, nepiť surové kravské mlieko a mäso tepelne spracovať. Zabúdať netreba ani na umytie kuchynského náradia.

AKO SPRÁVNE UMÝVAŤ ZELENINU?
1. Už pri nákupe by ste mali mať pri sebe navlhčené alebo antibakteriálne obrúsky alebo gély. Po naložení zeleniny a ovocia i do tašky si nimi utrite ruky.
2. Hneď ako sa vrátite z nákupu, nezabudnite si ruky poriadne umyť. Ak zeleninu odkladáte do chladničky, dbajte na to, aby sa nedotýkala iných potravín.
3. Pred konzumáciou zeleninu poriadne umyte. Nečistoty, ako napríklad zeminu, očistite kefkou či handričkou.
Na umývanie používajte vlažnú vodu ? ani príliš horúcu, ani studenú.
4. Aj keď sa vám to nezdá dôležité, opäť si ruky pod tečúcou vodou poriadne umyte.
5. Na krájanie zeleniny používajte osobitnú dosku. Nikdy nepoužívajte tú istú dosku na spracovanie iných potravín.
6. Nože aj dosku na krájanie umyte v umývačke na najvyššej teplote.

Švédsko 30 chorých
Dánsko 9 chorých
Veľká Británia 3 chorí
Francúzsko 3 chorí
Holandsko 1 chorý
Švajčiarsko 1 chorý
Rakúsko 2 chorí


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood