Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministerstvo v médiách

J. Bíreš - Kde je zdroj nákazy E.coli

07-06-2011

(06.06.2011; Televízna stanica TA 3; Poludňajší žurnál; 12.00; por. 13/20; R)

M. STRIŽINEC, moderátor:
"Po niekoľkodňovom nerovnom boji so zmutovanou baktériou, ktorá už zabila vyše dvadsať ľudí a stovky ďalších ohrozila, svitá Európe nádej. Podľa aktuálnych informácií zdrojom majú byť klíčky fazule, šošovice, gréckeho sena a ďateľovín. Všetko sú to bežné prísady na stolovanie. Preto sme aj u nás začali s okamžitým preverovaním týchto výrobkov. Viac nám povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef BÍREŠ."

Redaktorka:
"Hovorilo sa pôvodne aj o klíčkoch brokolice, reďkovky a ďalších potravín. Tieto sú už vylúčené?"
J. BÍREŠ, (telefonát):
"Zatiaľ boli pomenované nemeckou autoritou, že sú to klíčky fazule, gréckeho sena, šošovice a ďatelinoviny. V Nemecku pomenovali dvoch pestovateľov, ktorí zásobujú práve tú oblasť inkriminovanú, to znamená severnú časť, teda okolie Hamburgu."

Redaktorka:
"Máme tieto potraviny aj tu na Slovensku?"
J. BÍREŠ:
"Ja som to zisťoval. Sú aj dvaja výrobcovia už, ktorí to robia na Slovensku, ktorí majú samozrejme svoj systém správnej poľnohospodárskej praxe. Ale väčšinu dovážame. Takže naši inšpektori po obdržaní tejto správy zisťujú dovozy a kde je to na trhu."

Redaktorka:
"Ak teda si to niekto kúpi, prípadne ak to už skonzumoval v posledných dňoch, čo má urobiť?"
J. BÍREŠ:
"Pokiaľ si to kúpil, tak má veľmi dobrý návod na to, aby si dokonale umyl, teda premýval. Oni sa väčšinou predávajú balené a už výrobca ich ponúka na trh takzvané premývané, ale aj napriek, tú hygienu treba dodržať. A pokiaľ sa situácia nevyjasní, ja by som bol za to, aby tento druh zeleniny nekonzumovali. Pokiaľ by u spotrebiteľa naozaj nastali nejaké tráviace poruchy, v tej chvíli nech navštívi hneď svojho lekára."

Redaktorka:
"Zdroj zatiaľ teda vyzerá, že je v klíčkoch, to znamená, že sa bude postupovať ešte ďalej v tom výskume, budú sa ešte ďalšie komodity kontrolovať, alebo je to definitívne?"
J. BÍREŠ:
"Budú sa hlavne hľadať súvislosti, či naozaj jednoznačne je potvrdená súvislosť konzumácie tohto druhu zeleniny, klíčkov a ich teda zdravotný stav."

Redaktorka:
"Hovorili ste, že sú to klíčky fazule, šošovice a tak ďalej. Čo do budúcnosti, nemôže sa stať, že potom strukoviny budú nejak poškodené? Také tie už čo bežne konzumujeme?"
J. BÍREŠ:
"Stále tvrdím a je to aj medicínsky opodstatnené, pokiaľ by bola hygiena pestovania, zberu, manipulácie, prípravy jedál a samotnej konzumácie dodržaná, ja predpokladám, že nemajú mať čo obavy."

Redaktorka:
"Napríklad uhoriek a rajčín, ktoré sa spomínali pred niekoľkými dňami, tie môžu Slováci pokojne konzumovať."
J. BÍREŠ:
"Môžu pokojne. My to práve z nášho výstražného systému, teraz som dal pokyn, aby to stiahli z nášho webu, aby teda spotrebiteľ bol spokojný."

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood