Za zlou bryndzou stoja reťazce
(13.06.2011; Hospodárske noviny; s. 4; tasr)
Domáce potraviny. Obchodné domy vedú cenovú vojnu na úkor kvality.
Východná - Nekvalita bryndze a nízky obsah ovčích kultúr v nej vychádza z cenovej vojny obchodných reťazcov a ich tlaku na dovoz čo najlacnejších výrobkov. Tvrdí minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most Híd), ktorý sa včera zúčastnil 3. ročníka celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2011 vo Východnej.
Mediálna kampaň
"Slovenský zákazník dokáže za kvalitný domáci výrobok zaplatiť patričnú cenu, o čom svedčí aj skutočnosť, že kilogram syra zo salaša sa predáva za sedem až deväť eur. Prečo si niekto myslí, že ten istý zákazník nie je ochotný zaplatiť takú cenu za bryndzu? Opakujem, jej nekvalita má pôvod v cenovej vojne obchodných reťazcov," prízvukoval Simon. Zároveň ubezpečil, že ministerstvo pôdohospodárstva je pripravené spolupodieľať sa na účinnej mediálnej kampani. "Potrebujeme dostať do povedomia občanov tejto krajiny, ktorý výrobok s označením bryndza je naozaj kvalitný, kde môžu očakávať, že im ponúknu nefalšovaný produkt z ovčieho mlieka a nie iba tvaroh z kravského dochutený ovčím syrom," vysvetlil. Otázkou podľa neho zostáva, ako označovať kvalitné domáce výrobky.
Slovenská bryndza
"Nevidím dôvod, prečo by sme nemohli používať oficiálny názov Slovenská bryndza. Samotný výraz bryndza je typický aj pre Poľsko, Česko, Bulharsko, Rumunsko, tým pádom ju nevieme jednoznačne definovať v rámci EÚ. Potrebovali by sme rozsudok nezávislého súdu, no to môže trvať štyri, päť rokov. Nemôžeme toľko čakať a nechať si devastovať náš trh, preto musíme voliť i trochu netradičné riešenia," pokračoval Simon.
"Je výborné, že sa čoraz viac ovčieho syra a bryndze predáva priamo zo salašov. To je najlepšia záruka nefalšovanej domácej kvality. Zároveň tak dávame prácu našej poľnohospodárskej prvovýrobe. Ovčiarstvo patrí neodmysliteľne do slovenského vidieka," dodal.