Facebook Statistics
Značka Kvality

Videá

Výsledok dnešného rokovania: Bryndziari sa dohodli s ministrom

13-05-2011

Do potravinového kódexu ministerstvo zapracuje, že na Slovensku každý výrobca by mal vyrábať Slovenskú bryndzu s podielom ovčej hrudky vyšším ako 50 percent

BRATISLAVA 13. mája (SITA) - Na Slovensku je podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona na pultoch veľa nekvalitnej bryndze. Ako uviedol dnes na tlačovej besede po stretnutí s výrobcami bryndze, do potravinového kódexu ministerstvo zapracuje, že na Slovensku každý výrobca by mal vyrábať Slovenskú bryndzu s podielom ovčej hrudky vyšším ako 50 percent. Kto si kúpi výrobok s označením bryndza, musí si byť vedomý, že kúpil len tvaroh vylepšený kúskom ovčej hrudky.

Podľa Simona nie je schodnou cestou zakázať dovoz lacnej bryndze zo zahraničia. To by sa dalo len na základe rozhodnutia súdu, ktorý by musel rozhodnúť, že ide o zavádzanie spotrebiteľa.

Slovensko má od roku 2004 zaregistrovanú a chránenú bryndzu v Bruseli pod názvom Slovenská bryndza, ktorá musí obsahovať najmenej 51 percent ovčej hrudky. Zvyšok je možné doplniť kravskou hrudkou. Na trhu sa však predáva bryndza od niekoľkých desiatok výrobcov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood