Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Štvrtý registrovaný výrobok - Slovenský oštiepok

06-10-2008

V Úradnom vestníku Európskej únie bolo 26. septembra 2008 zverejnené Nariadenie ES) č. 943/2008 z 25. septembra 2008, ktorým sa do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení zapisujú určité názvy.

To znamená, že sa do registra vedeného Európskou Komisiou zapísal náš štvrtý výrobok ako chránené zemepisné označenie. Týmto výrobkom je Slovenský oštiepok.

 Názov:   Slovenský oštiepok
 Prihlasovateľ:   „Slovenský mliekarenský zväz“
 Druh ochrany:   Chránené zemepisné označenie

 

Opis výrobku:
Slovenský oštiepok je polotvrdý polotučný syr, parený alebo neparený, údený alebo neúdený. Základnou surovinou na výrobu Slovenského oštiepka je ovčie mlieko alebo zmes ovčieho mlieka a kravského mlieka alebo kravské mlieko. Výroba Slovenského oštiepka prebieha priamo na salaši, tzv. salašnícky spôsob výroby alebo v mliekarňach, tzv. priemyselná výroba.

Charakteristickým znakom Slovenského oštiepka je zvláštny tvar veľkého vajca, šišky alebo elipsovitý tvar zdobený ornamentikou.

Dátum podania žiadosti v SR 06.11.2005
Dátum zápisu v SR:  22.11.1967
Dátum zaevidovania žiadosti EK 30.03.2007
Dátum prvého uverejnenia v Úradnom vestníku EÚ: 19.12.2007: Ú. v. C308, s.28
Dátum zápisu do registra PDO,PGI vedeného EK 26.09.2008, Ú. v. L258, s.52

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood