SLOVENSKÁ BRYNDZA – 3. slovenský výrobok s chráneným zemepisným označením
Do registra vedeného Európskou Komisiou sa zapísal náš tretí výrobok ako chránené zemepisné označenie. Týmto výrobkom je Slovenská bryndza
Dňa 17. júla 2008 bolo v Úradnom vestníku Európskej únie zverejnené nariadenie Komisie (ES) č. 676/2008 zo 16. júla 2008, ktorým sa do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení zapisujú určité názvy a medzi nimi i náš tretí výrobok Slovenská bryndza.
Názov:
Slovenská bryndza
Prihlasovateľ:
„Cech bryndziarov“
Druh ochrany:
Chránené zemepisné označenie
Opis výrobku:
Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými krupičkami, vyrobený tradičným spôsobom – mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Podiel ovčieho hrudkového syra je väčší ako 50 %. Jeho vôňa a chuť je lahodná, príjemne kyslá po ovčom syre, mierne pikantná a slaná.
Jej charakteristické senzorické vlastnosti sú dané prirodzenou mikroflórou obsiahnutou v ovčom hrudkovom syre vyrobenom zo surového ovčieho mlieka a charakteristickým spôsobom výroby. Obsahuje prirodzené široké spektrum mikroorganizmov najmä z rodov: Lactobacillus, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Kluyveromyces marxianus, Geotrichum candidu.
Žiadosť o zápis zemepisného označenia „Slovenská bryndza“ je založená tak na reputácii výrobku a tradícii, ako aj na špecifickej kvalite a vlastnostiach. O Slovenskej bryndze sa hovorí ako o prvom slovenskom vynáleze, ktorého autorom je Ján Vagač. Vymyslel ju, keď hľadal riešenie, ako konzervovať ovčí syr. Tak vznikla roku 1787 prvá slovenská bryndziareň v Detve. O reputácii Slovenskej bryndze svedčí aj jej vývoz. Veď už pred 1. svetovou vojnou sa vyrobilo priemerne 3,5 mil. kg Slovenskej bryndze, z čoho sa viac ako 2/3 vyviezli mimo územia Slovenska, najviac do Rakúska a Maďarska. Dôkazom tradície Slovenskej bryndze je aj jej používanie pri príprave tradičných slovenských špecialít.
Špecifická kvalita a vlastnosti Slovenskej bryndze sú dané prípravou Slovenskej bryndze, a to drvením a mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra v ježkovom mlyne a následne valcovom mlyne, ktoré z týchto ingrediencií vytvárajú rozdielnou rýchlosťou mlecích valcov jemný roztierateľný syr s ojedinelými krupičkami s príjemne kyslou vôňou po ovčom syre. Slovenská bryndza obsahuje i bohatú zmes mliečnych baktérií a kvasiniek.
Dátum podania žiadosti v SR:
16.02.2004
Dátum zápisu v SR:
27.04.2004
Dátum zaevidovania žiadosti EK:
22.09.2004
Dátum prvého uverejnenia v Úradnom vestníku EÚ:
04.10.2007, Ú. v. C232, s.17
Dátum zápisu do registra PDO,PGI vedeného EK:
16.07.2008, Ú. v. L189, s.19
Ministerstvo pôdohospodárstva SR – sekcia potravinárstva
Komunikačný odbor MP SR
Ďalšie informácie nájdete:
Internetová stránka MP SR – www.land.gov.sk
Internetová stránka VUP - www.vup.sk