Konkurencieschopnosť našich potravinárov je receptom na udržateľné ceny potravín
Iba zdravá konkurencieschopnosť potravinárov a dostatok potravín na pultoch obchodov dokážu zabezpečiť zníženie cien potravín. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan na New Retail Summite 2022. Slovenskí potravinári bojujú so zdedenou slabou konkurencieschopnosťou, ktorá zapríčiňuje iba 40-percentný podiel slovenských potravín v našich obchodoch a pretlak zahraničných produktov. Aby sa postavenie našich potravinárov zlepšilo, robí MPRV SR všetko preto, aby sa podiel slovenských potravinárskych výrobkov na maloobchodnom predaji zvýšil aspoň na 55 až 60 percent. Ďalšou témou, ktorú minister otvoril na konferencii maloobchodníkov, je riešenie problému tzv. potravinových púští. Ide o vidiecke oblasti, kde nie sú na dennej báze dostupné ani len základné potraviny. MPRV SR vidí viacero možných riešení, na ktorých aktuálne pracuje.