S infekciou sa bojuje v kuchyni
(31.05.2011; Televízna stanica Markíza; Televízne noviny; 19.00; por. 8/28; GUDIAK Marek)
Moderátor:
"Hlavný hygienik nariadil mimoriadne kontroly všetkých stravovacích zariadení. V súvislosti s nebezpečnou nákazou E. coli preveria aj školské jedálne a reštaurácie. Ľudia by si mali dávať pozor najmä pri konzumácii jedla, ktoré sa pred jedením nevarí."
M. GUDIAK, redaktor:
"Takto vyzerá baktéria E. coli pod mikroskopom. V organizme spôsobuje črevné problémy spojené s komplikáciou poškodenia obličiek."
Text v obraze:
"Ako sa črevné ochorenie prejavuje?" M. GUDIAK:
"Typickými príznakmi sú kŕče v bruchu, vodnaté často i krvavé hnačky, zvracanie a mierna horúčka. Prvé príznaky sa môžu objaviť už na druhý deň od nakazenia."
J. PERTINÁČOVÁ, epidemiologička:
"Inkubačný čas sa pohybuje v rozmedzí od troch do ôsmich dní."
Text v obraze:
"Ako sa môžete nakaziť baktériou E. coli?"
M. GUDIAK:
"Nakaziť sa môžete jediným spôsobom."
J. PERTINÁČOVÁ:
"Treba si uvedomiť, že nie je to respiračná nákaza, je to nákaza črevná, čiže naozaj sa to môže preniesť len tak, že toho pôvodcu nákazy prehltneme."
M. GUDIAK:
"To znamená, že nebezpečná nákaza sa do tela môže dostať jedine jedlom. Pozor si treba dávať hlavne na zeleninu a ovocie v surovom stave. No baktéria sa môže dostať do potravy aj vtedy keď vám jedlo pripraví osoba už nakazená črevnou infekciou."
Text v obraze:
"Ako sa môžete chránič pred infekciou?"
M. GUDIAK:
"Kontaminovanú zeleninu alebo ovocie zbavíte nákazy dôkladným poumývaním a ošúpaním. Potraviny opláchnite studenou vodou, horúca voda môže spôsobiť, že sa rozšíria póry na zelenine a baktéria sa dostane dovnútra potraviny. Dvojminútové prevarenie potravín na 70 stupňoch Celzia tak isto vylúči riziko nákazy. Pri pobytoch v Nemecku naše ministerstvo pôdohospodárstva vyzýva radšej nekonzumovať surovú zeleninu. No a mimoriadne dôležitá je hygiena a pravidelné umývanie rúk."