Oznam pre verejnosť
Bezplatné vyšetrenie produktov pre pestovateľov a drobných chovateľov
Drobní domáci pestovatelia a chovatelia majú počas dvoch májových pondelkov, 19. a 26. mája 2008, jedinečnú možnosť dať si vyšetriť vlastnú produkciu jarnej zeleniny na obsah dusitanov a dusičnanov (napr. zelený šalát, reďkovka a iné), alebo domáce slepačie vajíčka na výskyt salmonely.
Stačí priniesť vlastné čerstvé produkty v pôsobnosti svojho bydliska na príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, tá zabezpečí ich doručenie do akreditovaného laboratória ŠVPU v Dolnom Kubíne, kde budú vyšetrené a výsledok im bude zaslaný poštou na domácu adresu. Je potrebné priniesť minimálne 5 ks vajíčok a aspoň pol kilogramu čerstvej jarnej zeleniny.
Vyšetrenie jednej vzorky na dusičnany stojí 1500 Sk a na salmonelu u vajíčok 380 Sk. Tentoraz to však bude bezplatne.
Tento projekt je vysoko aktuálny predovšetkým v jarnom období, pri dopestovávaní skorej jarnej zeleniny samozásobiteľmi, a pri zvýšenom počte črevných ochorení spájajúcich s výskytom salmonel vo vajíčkach.
Ide o nový projekt, ktorý pod záštitou ministerky pôdohospodárstva SR Zdenky Kramplovej pripravila Štátna veterinárna a potravinová správa SR v spolupráci so Štátnym veterinárnym a potravinovým ústavom v Dolný Kubín. Projekt vychádza z hlavných priorít súčasnej vlády na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti obyvateľstva Slovenskej republiky.
Zoznam Regionálnych veterinárnych a potravinových správ na Slovensku