Novinka - testovanie zeleniny a vajec aj poštou
V prvý deň testovania zdravotnej nezávadnosti doma dopestovanej jarnej zeleniny a domácej produkcie vajec v prípade chovu hydiny nepriniesol veľký nápor na kontrolórov. Ľudia sa zrejme spoliehajú, že domáce produkty zo záhradky a z vlastného dvora predstavujú menšiu mieru zdravotného rizika. Prax kontrolórov však takýto predpoklad nemôže potvrdiť v situácii, ak ľudia nedajú svoje produkty otestovať. Napriek tomu však kontrolóri nie sú sklamaní. Podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jána Pliešovského ľudia si asi neuvedomujú vplyvy životného prostredia, v ktorom pestujú svoju zeleninu a chovajú hydinu. Jedna vec je predpoklad, že domáce produkty sú zdravšie ako z obchodu, ale druhá vec je mať istotu.
Napriek doterajšiemu menšiemu záujmu, akcia pokračuje aj v pondelok 26. mája, kedy môžu opäť pestovatelia a chovatelia doniesť vzorku zeleniny a domácich vajec na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Navyše kontrolóri vychádzajú občanom v ústrety v tom, že vzorky môžu priniesť aj osobne, alebo zaslať poštou na Štátny veterinárny a potravinový ústav, Janošková 1611/58, 026 01 Dolný Kubín. V pondelok 26. mája si môžu opäť dať občania otestovať svoje produkty bezplatne, čo platí aj na poštou zaslané vzorky s pečiatkou pošty 26. mája.
V prvý deň akcie 19. mája Štátny veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne zviezol spolu z celého Slovenska 35 vzoriek vajec a 30 vzoriek zeleniny. Z krajov najviac doručili zo Žilinského 11 vzoriek vajec a 4 vzorky zeleniny. Potom z Prešovského kraja 11 vzoriek zeleniny a 3 vzorky vajec a z Nitrianskeho kraja 12 vzoriek vajec a dve vzorky zeleniny. Nasleduje Košický kraj so 4 vzorkami vajec a 6 vzorkami zeleniny, v Trenčianskom kraji dve vzorky vajec a 4 vzorky zeleniny. V Bansko-bystrickom kraji to bola jedna vzorka vajec a dve vzorky zeleniny. V Bratislavskom kraji odovzdali jednu vzorku vajec a jednu vzorku zeleniny. Najmenej jednu vzorku len vajec zaznamenali v Trnavskom kraji.
Naďalej platí, že je potrebné doniesť na preskúmanie bezpečnosti na salmonelu v jednej vzorke päť kusov vajec a v prípade zisťovania dusičnanov v zelenine vzorku v hmotnosti pol kila.