Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Najlepšie pekárske a cukrárske výrobky na jednom mieste

03-02-2014

(Bratislava, 2. február 2014) Verejnú prezentáciu zručnosti a umenia pekárov a cukrárov Slovenska, jedného z posledných domácich producentov výrobkov, potravinárskeho priemyslu, mali v rámci veľtrhu Danubius Gastro 2014 návštevníci možnosť vzhliadnuť  práve v sobotu. Od ranných hodín rozvoniavali priestory výstaviska od sladkých vôní bratislavských rožkov, cez chutný chlieb a pagáče a rôzne iné potravinové chuťovky, ktoré boli súčasťou a zároveň podmienkou pre účasť v medzinárodnej súťaži, ktorá sa konala už po osmy raz.

Na slávnostnom Vyhodnotení pekárskych súťaží O najlepší Bratislavský rožok, O najlepšie umelecké dielo na tému „Fašiangy“ a O najlepší pagáč, sa za MPRV SR zúčastnil štátny tajomník, Štefan Adam. Spolu s delegáciou z Rumunska, Maďarska, Česka a predstaviteľmi Cechu pekárov a cukrárov a organizátorovi veľtrhu gastronómie, odovzdali ocenenia pre víťazov. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 29 spoločností, z ktorých boli ocenené prvé tri miesta v každej kategórii, t.j. Najlepší chlieb Tradičný, Najlepší chlieb Špeciálny, Najlepší Pagáč a Najlepší nový výrobok.

Smerom k prítomným uchádzačom súťaže a návštevníkom výstavy, adresoval štátny tajomník MPRV SR, Štefan Adam slová, ktoré hovoria o kvalite domácich potravín a usilovnej práci našich pekárov obstáť v silnej konkurencii na trhu. „Medzinárodné súťaže, ako je táto, pomáhajú zviditeľniť domácich, ale aj zahraničných výrobcov a ich kvalitné výrobky, napomáhajú výmene skúseností medzi odborníkmi a súčasne priblížiť samotnému spotrebiteľovi výrobu pekárskych špecialít. Pekárska výroba patrí medzi piliere potravinárskeho priemyslu. Múka, chlieb a pečivo sú komodity, kde zastúpenie výrobkov domáceho pôvodu na vnútornom trhu sa pohybuje nad hranicou 50%,“ konštatoval Štefan Adam.

Pre odbornú i laickú verejnosť bolo v rámci prezentácie remesla a produktov, pripravených niekoľko súťaží, aby tak verejne deklarovali konkurencie schopnosť domácich pekárov a cukrárov. O kvalitnú propagáciu pekárskeho priemyslu sa po celý čas starajú tí najkompetentnejší z Cechu pekárov a cukrárov regiónu západného Slovenska v spolupráci so Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov a Cechom pekárov a cukrárov východného Slovenska.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood