Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík na diskusnom fóre
V rámci Agrokomplexu 2008 sa v Beladiciach 22. augusta konalo ministerské diskusné fórum s odborníkmi z viacerých krajín Európskej únie a Ukrajiny. Predsedal mu minister pôdohospodárstva SR Stanislav Becík. Ten otvoril diskusiu na tému Regionálne potraviny ako súčasť národného kultúrneho dedičstva – globalizácia verzus tradícia. Zúčastnení odborníci z Poľska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Bulharska, Česka, Cypru a Ukrajiny svorne konštatovali, že politika ochranných známok pre tradičné regionálne špeciality presadzovaná Európskou komisiou napomáha rozvoju vidieka. Diskusného fóra sa zúčastnila aj regionálna predstaviteľka FAO pre Európu a strednú Áziu Mária Kadlečíková a predstaviteľ Európskej komisie Dušan Chrenek z Generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka.
Medzi najdôležitejšie otázky súčasnosti patria podľa ministra Stanislava Becíka spôsoby, ako zabrániť vyľudňovaniu vidieka v Karpatskom regióne, z ktorého mladí ľudia odchádzajú za prácou do väčších priemyselných aglomerácií. Zároveň zdôraznil, že pri príprave tradičných vidieckych špecialít je potrebné dohodnúť s Európskou komisiou zjednodušenie európskych hygienických noriem, aby mohol v realite fungovať systém predaja od výrobcu priamo spotrebiteľovi na stôl v reálnom čase.
Účastníci diskusného fóra sa zhodli na nasledujúcich záveroch:
- Tradičné výrobky sú naše kultúrne dedičstvo a prispievajú k diverzifikácii poľnohospodárskej a potravinárskej produkcie.
- Je nevyhnutné podporovať produkciu a ochranu typických tradičných originálnych výrobkov v systéme politiky kvality EÚ a prispievať tak k zachovaniu kultúrneho dedičstva a diverzity kultúry európskeho stravovania.
- Aspekty bezpečnosti potravín sa posunuli na aspekty kvality a výživy v záujme ochrany spotrebiteľa.
- Registráciou výrobkov sa podporuje ich konkurencieschopnosť v európskom priestore v celosvetovom meradle.
- Z pohľadu rozvoja vidieka tieto výrobky pozitívne prispievajú k jeho trvalej udržateľnosti, k zachovaniu tradičných výrob vytváraním pridanej hodnoty cez zamestnanosť a k celkovému rozvoju regiónov.
- Tradičné výrobky prispievajú k rozvoju turizmu a cestovného ruchu, čím umožňujú vzájomne spoznávať kultúru a tradície.
- Je dôležité, aby krajiny navzájom spolupracovali v oblasti politiky kvality, podporovali spoločné cezhraničné registrácie a spoznávali tak kultúrne dedičstvo.