Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík na diskusnom fóre

22-08-2008

V rámci Agrokomplexu 2008 sa v Beladiciach 22. augusta konalo ministerské diskusné fórum s odborníkmi z viacerých krajín Európskej únie a Ukrajiny. Predsedal mu minister pôdohospodárstva SR Stanislav Becík. Ten otvoril diskusiu na tému Regionálne potraviny ako súčasť národného kultúrneho dedičstva – globalizácia verzus tradícia. Zúčastnení odborníci z Poľska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Bulharska, Česka, Cypru a Ukrajiny svorne konštatovali, že politika ochranných známok pre tradičné regionálne špeciality presadzovaná Európskou komisiou napomáha rozvoju vidieka. Diskusného fóra sa zúčastnila aj regionálna predstaviteľka FAO pre Európu a strednú Áziu Mária Kadlečíková a predstaviteľ Európskej komisie Dušan Chrenek z Generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka.

Medzi najdôležitejšie otázky súčasnosti patria podľa ministra Stanislava Becíka spôsoby, ako zabrániť vyľudňovaniu vidieka v Karpatskom regióne, z ktorého mladí ľudia odchádzajú za prácou do väčších priemyselných aglomerácií. Zároveň zdôraznil, že pri príprave tradičných vidieckych špecialít je potrebné dohodnúť s Európskou komisiou zjednodušenie európskych hygienických noriem, aby mohol v realite fungovať systém predaja od výrobcu priamo spotrebiteľovi na stôl v reálnom čase.

Účastníci diskusného fóra sa zhodli na nasledujúcich záveroch:

  • Tradičné výrobky sú naše kultúrne dedičstvo a prispievajú k diverzifikácii poľnohospodárskej a potravinárskej produkcie.
  • Je nevyhnutné podporovať produkciu a ochranu typických tradičných originálnych výrobkov v systéme politiky kvality EÚ a prispievať tak k zachovaniu kultúrneho dedičstva a diverzity kultúry európskeho stravovania.
  • Aspekty bezpečnosti potravín sa posunuli na aspekty kvality a výživy v záujme ochrany spotrebiteľa.
  • Registráciou výrobkov sa podporuje ich konkurencieschopnosť v európskom priestore v celosvetovom meradle.
  • Z pohľadu rozvoja vidieka tieto výrobky pozitívne prispievajú k jeho trvalej udržateľnosti, k zachovaniu tradičných výrob vytváraním pridanej hodnoty cez zamestnanosť a k celkovému rozvoju regiónov.
  • Tradičné výrobky prispievajú k rozvoju turizmu a cestovného ruchu, čím umožňujú vzájomne spoznávať kultúru a tradície.
  • Je dôležité, aby krajiny navzájom spolupracovali v oblasti politiky kvality, podporovali spoločné cezhraničné registrácie a spoznávali tak kultúrne dedičstvo.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood