Minister Ján Mičovský: Potravinová sebestačnosť je bytostnou záležitosťou našej krajiny
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Ján Mičovský sa v pondelok zúčastnil na diskusii portálu Euractiv. Hlavnými témami boli priority novej vlády v Strategickom pláne Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) 2021-2027 a potravinová sebestačnosť. Európska komisia v máji schválila Stratégiu biodiverzity do roku 2030 a Stratégiu z farmy na stôl, ktoré boli tiež predmetom rozhovorov.
- Slovenské poľnohospodárstvo po koronakríze čakajú viaceré výzvy
- Minister Ján Mičovský diskutoval o Strategickom pláne na najbližších sedem rokov
- Medzi kľúčové priority patrí aj potravinová sebestačnosť
V súvislosti s prípravou nového programového obdobia a Strategického plánu sa na úrovni Rady EÚ čoraz viac hovorí aj o prechodnom období. To vytvára dostatočný priestor na nastavenie viacerých systémových riešení aj pre slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo.
„Tie miliardy, ktoré prúdili z rôznych štruktúrnych schém, neboli dobre využívané. Žalostný stav musíme zmeniť a posunúť sa hore. Zápornú bilanciu o množstve dovážených potravín chceme v najbližších rokoch zlepšovať. Nie slovami, ale dobrým systémom,“ uviedol mimo iného minister Ján Mičovský, podľa ktorého v neposlednom rade zohráva úlohu aj dostatočná edukácia. „Veď si len spomeňme, ako sme vyriešili problém so slovenskou jahňacinou počas veľkonočných sviatkov,“ uviedol jeden z aktuálnych príkladov.
Medzi ďalšie nezanedbateľné výzvy patrí ekologizácia slovenského poľnohospodárstva a zmeny v agrodotačnej schéme. „Tu je aj veľká úloha ministerstva, aby sme si nastavili správne kontrolné mechanizmy, ktoré nebudú v rozpore s legislatívou EÚ,“ uviedol k víziám Ján Mičovský.
Spoludiskutérmi boli riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho a poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik.