Aj druhá fáza porovnávania potvrdila dvojakú kvalitu potravín
Aj druhá fáza porovnávacích testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou. Približne u polovice testovaných potravín boli zistené väčšie rozdiely značne ovplyvňujúce kvalitu.
- Agrorezort vykonal druhú fázu porovnania kvality potravinárskych výrobkov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou v Rakúsku a na Slovensku
- Z 33 potravinárskych výrobkov boli takmer u polovice zistené väčšie rozdiely značne ovplyvňujúce kvalitu
- Vďaka slovenského agrorezortu sa téma dvojakej kvality potravín stala celoeurópskou
„Koncom minulého roku sme historicky po prvýkrát vykonali oficiálne porovnanie potravín predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou doma a v zahraničí. Vďaka našej iniciatíve sa táto téma stala celoeurópskou a veľmi vážne sa ňou už zaoberá aj Európska komisia. Začiatkom tohto roku som sľúbila, že v testoch budeme pokračovať. V letných mesiacoch sme preto vykonali druhú fázu testovania na 33 výrobkoch. A musím skonštatovať, že aj tieto výsledky testov potvrdili dvojakú kvalitu potravín a to až u polovice testovaných produktov,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Agrorezort vykonával senzorické a analytické posudzovanie výrobkov prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). Odber vzoriek prebehol v maloobchodných prevádzkach a skladoch v Bratislave a v Senci. ŠVPS vykonala nákup rovnakých výrobkov v Rakúsku vo Viedni. „Výber potravinárskych výrobkov bol zameraný na pokrytie rôznych druhov potravín v čo najširšom sortimente. Komodity sme vyberali s ohľadom na výsledky predchádzajúcich kontrol. Niektoré druhy potravín boli analyzované opakovane, ďalším výberom sme pokryli aj iný sortiment ako v predchádzajúcom teste,“ vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS.
Z porovnávaných potravinárskych výrobkov bolo 7 mliečnych produktov, 3 mäsové výrobky, 3 rybacie výrobky, 1 výrobok zo skupiny pekárenských výrobkov, 3 nápoje, 2 koreniny, 1 snack, 1 zmrzlina, 1 škrobový výrobok, 1 mrazený polotovar, 2 cukrovinky, 1 cereálny výrobok, 2 druhy orechov, 1 sušené ovocie, 4 zeleninové výrobky.
U všetkých hodnotených výrobkov boli vykonané senzorické skúšky, pri ktorých bola hodnotená farba, konzistencia, vôňa, chuť a celkový vzhľad. V rámci tohto boli posudzované aj etikety výrobkov, - uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov, alergénov apod. U jednotlivých skupín boli vykonané laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov, charakteristických pre konkrétne skupiny výrobkov ako napr. obsah mäsa u mäsových výrobkov, obsah tuku a bielkovín u mliečnych výrobkov, pevný podiel – hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti (napr. syry v náleve), prítomnosť aditívnych látok – konzervačných, sladidiel a farbív. Všetky skúšky boli vykonané v certifikovaných laboratóriách ŠVPS.
Skúšky pozostávali zo štyroch častí: porovnávanie označenia, senzorické analýzy, hodnotenie zloženia výrobkov a fyzikálnochemické ukazovatele. U hodnotených výrobkov boli zistené rozdiely v označení 18-krát, v senzorických vlastnostiach 22-krát, v porovnaní zloženia výrobkov 5-krát a vo fyzikálno-chemických ukazovateľoch 17-krát. Aké sú výsledky? „U šunky je to napríklad nižší podiel mäsa a naopak vyšší obsah soli, viac dusitanov a menej bielkovín. U pizze dostanú spotrebitelia chudobnejšiu oblohu, v sladených nápojoch sa zase používa glukózo-fruktózový sirup namiesto cukru. V rybích prstoch sme zistili menší podiel rybieho mäsa, v kakaovom prášku menej kakaa. V sušených paradajkách bolo zase viac soli. V syre ementál bol na Slovensku pridaný zemiakový škrob, kým v Rakúsku sa vôbec zemiakový škrob nenachádza. Znova sa tak potvrdilo, že nadnárodní výrobcovia delia zákazníkov v EÚ na dve triedy,“ ozrejmila výsledky testov ministerka Gabriela Matečná.
Súhrnné výsledky testov:
Výrobky, u ktorých nebol zistený žiadny významný rozdiel v sledovaných ukazovateľoch. | 6 výrobkov (18,2 %) |
Výrobky, u ktorých boli zistené malé rozdiely, ktoré ovplyvňujú kvalitu v menšom rozsahu. | 11 výrobkov (33,3 %) |
Výrobky, u ktorých boli zistené väčšie rozdiely, ktoré značne ovplyvňujú kvalitu. | 16 výrobkov (48,5 %) |
Aj o výsledkoch najnovších testov a ďalšom postupe v boji proti Dvojakej kvalite potravín budú už zajtra na Stretnutí k duálnej kvality potravín v Bratislave diskutovať zástupcovia ministerstiev V4 a Chorvátska, Slovinska, Bulharska, Rumunska a Litvy. Rokovať budú aj o ďalšom spoločnom postupe na úrovni Európskej únie. Ide o členské krajiny, ktoré sa zavádzanie spotrebiteľov v tejto oblasti vážne dotýka. Témou dvojakej kvality sa bude následne zaoberať aj európsky spotrebiteľský samit, ktorý organizuje Slovenská republika a uskutoční sa 13. októbra v Bratislave.
„Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Je nevyhnutné, aby v rámci jednotného trhu Európskej únie nadnárodné firmy dodržiavali deklarovanú kvalitu a nedodávali na trhy niektorých členských výrobky nižšej kvality,“ dodala ministerka Gabriela Matečná.