Epidémia botulizmu spojená so sušenými, solenými rybami
Na nemeckých a španielskych úradoch bolo nahlásených šesť prípadov alimentárneho botulizmu spojeného s konzumáciou sušených, solených rýb v novembri a decembri 2016.
EFSA a ECDC spolupracovali na posúdení rozsahu tejto mnohonárodnej epidémie a identifikovaní zdroja infekcie.
Úrady pre bezpečnosť potravín v Španielsku, Nemecku a ďalších krajinách, v ktorých bol príslušný rybací výrobok dodaný zastavili distribúciu produktu a vydali verejné varovanie.
Alimentárny botulizmus je spôsobený konzumáciou nesprávne spracovaných potravín alebo chybným balením. Je to vzácne, ale potenciálne smrteľné ochorenie.
Prílohy (dokumenty na stiahnutie)
- ROA-Botulism-Germany Spain_20.12.16_for prenotification (pdf, 422.94 Kb, 318x)
- Botulizmus typ E spojený s konzumáciou rýb v Nemecku a Španielsku (pdf, 203.21 Kb, 259x)
- TLAČOVÁ SPRÁVA (pdf, 198.61 Kb, 242x)