Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Dokáže Slovensko rozvinúť výrobu kvalitných domácich potravín v podmienkach po roku 2014?

15-11-2012

Trnava, 15. november 2012 - Budúce podmienkypre rozvojslovenského poľnohospodárstva a potravinárstva po roku 2014, účasť bankového sektora na reštarte poľnohospodárstva a potravinárstva, výroba kvalitných potravín a rozvoj výroby poľnohospodárskych komodít,  boli na programe 3. ročníka konferencie pre agromanažérov - Agroprogres 2012, ktorá sa uskutočnila v Trnave. Usporiadateľ, vydavateľská spoločnosť VELDAN  (vydáva časopisy ProgressLetter a PrintProgress), zabezpečil kvalitných prednášajúcich z radov odborníkov na poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Takmer stovka účastníkov ocenila možnosť získať najaktuálnejšie, ešte horúce, informácie o predpokladaných krokoch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Prezentáciou o pozícii Slovenska pri tvorbe spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie po roku 2014, konferenciu odštartoval štátny tajomník rezortu Ing. Štefan Adam. V súvislosti s požiadavkou na zvyšovanie kvality našich potravín a zjednodušenia orientácie pri výbere, zdôraznil potrebu ich hodnotenia, a to nielen značkou kvality SK, ale ako poznamenal, je potrebné ju rozšíriť na značku kvality a pôvodu. Štátny tajomník ubezpečil našich poľnohospodárov o prioritnej podpore  živočíšnej i rastlinnej výroby, zo strany vlády,  v ďalšom období.

Na konferencii  bol prvýkrát predstavený návrh na zriadenie Odbytového fondu zameraného na marketingovú podporu a presadenie slovenských značiek potravín na trhu – prezentovala ho Ing. Zuzana Nouzovská, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.
Možnosti podpory produkcie ovocia a zeleniny v novom programovom období 2014-2020 priblížil top manažér slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva Ing. Jozef Artim, ústredný riaditeľ SPPK.

O pozitívnych skúsenostiach prínosu správneho využívania trávnatých porastov, v kombinácii s inými zložkami krmovín, odovzdal svoje poznatky, Jensen Mogens Toft (DLF Trifólium) z Dánska. Zdôraznil najmä ich podiel na zvyšovaní produkcie mlieka, ale najmä kvality. Našim poľnohospodárom odporúča, aby sa orientovali na výber kvalitných osív tráv a kukurice. Odmenou im bude vyššia efektívnosť a predovšetkým kvalita mlieka i mäsa.

Organizátor konferencie Ing. Marian Hains – VELDAN spol. s r.o. - si cení aj aktívnu účasť viceprezidenta Agrární komory ČR Ing. Bohumila  Beladu, ktorý prezentoval skúsenosti našich susedov z oblasti živočíšnej i rastlinnej výroby.

Čerešničkou na torte úspešnej konferencie bola prvotná informácia o projekte používania certifikovanej značky „Záhorácke hovjadzí“. Podľa Ing. Vladimíra Chovana z Agropartner s.r.o. Plavecké Podhradie, s touto prvou regionálnou značkou mäsa vstupuje na slovenský trh, zaručená kvalita hovädzieho mäsa z pastevného chovu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood