Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Baktéria Salmonella v produktoch Kraft Foods Slovakia

25-01-2010

Podľa bodu 1.  článku 19 Nariadenia (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady z 28. januára 2002, ktoré ustanovuje všeobecné zásady a požiadavky zákona o potravinách, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v záležitostiach bezpečnosti potravín:

„1. Ak sa prevádzkovateľ potravinárskeho podniku domnieva alebo má dôvod veriť, že potravina, ktorú doviezol, vyprodukoval, spracoval, ošetril, vyrobil alebo distribuoval nie je v súlade s požiadavkami na bezpečnosť potravín, neodkladne začne postupy na stiahnutie príslušnej potraviny z trhu, ak sa potravina dostala spod bezprostrednej kontroly tohto východiskového prevádzkovateľa potravinárskeho podniku a informuje o tom príslušné orgány. Ak sa výrobok mohol dostať ku spotrebiteľovi, prevádzkovateľ účinne a presne informuje spotrebiteľov o dôvode na jeho stiahnutie, a ak to bude nevyhnutné, stiahne od spotrebiteľov výrobky, ktoré im už boli dodané, ak iné opatrenia nepostačujú na dosiahnutie vysokej úrovne ochrany zdravia.“

V zmysle tejto povinnosti informoval v piatok 22. januára o 15:08 h riaditeľ výrobného závodu Kraft Foods Slovakia, a.s., Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Bratislava (RVPS Bratislava) o podozrení, že na základe interného testovania bola zistená prítomnosť baktérie Salmonella v jej produkte – čokoládovej mase.

Následne o 16:20 h 22. januára vykonali inšpektori RVPS Bratislava úradnú kontrolu v predmetnom závode, kde bolo zistené, že výrobca pozastavil expedíciu a nariadil likvidáciu vyrobenej čokoládovej hmoty. Výrobca tiež poskytol inšpektorom informáciu, že ešte v ten deň 22. januára o 20:00 h bude výrobný závod uzavretý a budú vykonané hygienické a sanitačné opatrenia na základe predloženého akčného plánu a súčasne bude zo strany výrobcu poskytnutá informácia médiám pre informovanie spotrebiteľov.

Na základe vnútornej vysledovateľnosti jednotlivých vstupných surovín a receptúr vyrábaných výrobkov, identifikoval výrobca výrobky, pri ktorých existuje pravdepodobnosť výskytu baktérie Salmonella a predložil inšpektorom záznamy z distribúcie týchto výrobkov. Riaditeľ výrobného závodu oznámil inšpektorom, že všetci odberatelia podozrivých výrobkov boli písomne prostredníctvom elektronickej pošty informovaní o podozrivých výrobkoch a po obdržaní tejto informácie všetci odberatelia pozastavili expedíciu týchto výrobkov.

O všetkých zisteniach informuje RVPS Bratislava priebežne Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR (ŠVPS SR), ktorá je národným kontaktným bodom rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (EFSA).

Odkaz na informáciu spoločnosti Kraft Foods Slovakia a.s. o sťahovaní štyroch podozrivých výrobkov kvôli kontaminácii baktériou Salmonella zverejnila aj ŠVPS SR na svojej internetovej stránke (URL: http://www.svssr.sk/).

Dňa 25.01.2010 o 16:00 budú inšpektori RVPS Bratislava pokračovať v úradnej kontrole u výrobcu, ktorý bol zaviazaný k tomuto termínu predložiť ďalšie informácie potrebné pre došetrenie prípadu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood