Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Európska komisia informuje výrobcov o možnostiach zníženia obsahu akrylamidu v tepelne ošetrených potravinách

30-07-2009

Európska komisia uverejnila na svojej webovej stránke informácie, týkajúce sa problematiky akrylamidu v tepelne ošetrených potravinách. Nachádza sa tu prehľad o mítingoch, vedeckých výskumoch, stanoviskách a správach, ktoré sa uskutočnili, alebo boli vypracované k danej problematike od roku 2002.

Akrylamid je chemická látka, ktorá ako sa ukázalo je výsledkom procesov prebiehajúcich pri tepelnom ošetrení potravín (napr. varenie, pečenie, smaženie), pričom mnohé z týchto spôsobov ošetrenia sa používajú už celé stáročia. Európska komisia na svojej stránke predkladá dokumenty, v ktorých sa popisuje mechanizmus vzniku akrylamidu, možnosti zníženia jeho obsahu v potravinách a tiež jeho účinky na zdravie ľudí. 

V roku 2002, keď Švédi objasnili prítomnosť akrylamidu v potravinách, Európska komisia požiadala Vedecký výbor pre potraviny o vedecké hodnotenie akrylamidu z hľadiska rizika pre zdravie ľudí. Vedecký výbor odporúčal znížiť obsah akrylamidu na čo najnižšiu mieru, ale na presné zhodnotenie vplyvu akrylamidu na zdravie ľudí nebolo v tom čase dostatok údajov.

Európska komisia usporiadala viacero mítingov a stretnutí, na ktorých sa zúčastnili zástupcovia jednotlivých členských štátov, zástupcovia priemyslu, obchodu aj spotrebiteľov, prebiehali vedecké výskumy v jednotlivých členských štátoch. Výskumná činnosť v oblasti akrylamidu v EÚ bola zhrnutá do tzv. "Informačnej bázy o akrylamide", ktorú pripravila Európska komisia v spolupráci s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA). Informačná báza o akrylamide je súčasťou medzinárodnej informačnej siete Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre akrylamid (Acrylamid Infonet). Problematika akrylamidu bola začlenená aj do 6. rámcového programu Európskej komisie pre výskum a technologický rozvoj, a to v rámci projektu "Heatox". Projekt bol zameraný na výskum a zhodnotenie zdravotných rizík pochádzajúcich z chemických látok, ktoré vznikajú v tepelne ošetrených potravinách, ako napr. akrylamid.

Problematikou akrylamidu sa zaoberali aj iné inštitúcie na hodnotenie rizika, napr. Spoločný výbor expertov FAO / WHO pre potravinárske prídavné látky (JECFA) na svojom mítingu v roku 2005. Závery týkajúce sa rizika pre zdravie ľudí neboli jednoznačné, ale boli vyjadrené obavy ohľadne zdravia ľudí, ktorí konzumujú veľké množstvo potravín s vysokým obsahom akrylamidu.
V roku 2007 EK vydala odporúčanie na monitoring akrylamidu vo vybraných potravinách, do ktorého bola zapojená už aj Slovenská republika.

Konfederácia potravinárskeho a nápojového priemyslu EÚ (CIAA - Confédération des industries agro-alimentaires de l´ue) v úzkej spolupráci s národnými inštitúciami členských štátov a Európskou komisiou vytvorili tzv. "toolbox", v ktorom sa zaoberajú možnosťami zníženia obsahu akrylamidu v potravinách, tak pri komerčnej produkcii a spracovaní potravín, ako aj pri tepelnom spracovaní potravín v domácnostiach. Na základe tohto materiálu boli pre jednotlivé sektory potravinárskeho priemyslu vypracované brožúrky, v ktorých sa výrobcom predkladajú viaceré spôsoby znižovania obsahu akrylamidu v potravinách. Jednotlivé brožúrky sú k dispozícii na stránke Európskej komisie v 22 jazykoch, vrátane slovenčiny.
 

link:  http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/acrylamide_en.htm


Slovenskí výskumníci majú už akrylamid pod kontrolou

Akrylamid je dlhodobo predmetom záujmu aj výskumných pracovníkov vo Výskumnom ústave potravinárskom v Bratislave, kde sa predmetnej problematike venujú už niekoľko rokov v rámci medzinárodných aj národných výskumných projektov. Významným, celosvetovo uznávaným objavom vzniknutým na tomto pracovisku je skutočnosť, že je možné stimulovať reakcie smerujúce k zániku akrylamidu v potravinovej matrici priamo počas technologických postupov výroby potravín, alebo odstraňovať zlúčeniny z ktorých vzniká pomocou vhodných biotechnologických postupov tak, že je možné znížiť výsledný obsah akrylamidu až o 95 %. Tieto poznatky boli už aj úspešne aplikované priamo v praxi, keď sa podarilo významne redukovať obsah akrylamidu v cereálnych výrobkoch slovenského výrobcu exportujúceho svoje výrobky do krajín EÚ. I úspechy v oblasti odstraňovania akrylamidu z potravín prispeli k tomu, že sa na Výskumnom ústave potravinárskom začalo budovať Centrum excelentnosti pre výskum, elimináciu a hodnotenie rizika kontaminantov v potravinách s finančnou podporou zo zdrojov z európskych fondov, ktoré po dobudovaní bude schopné riešiť najobtiažnejšie úlohy v oblasti vzniku, eliminácie, analýzy a hodnotenia kontaminantov v potravinách nie len na európskej, ale aj svetovej úrovni. Tieto skutočnosti jednoznačne dokazujú, že potravinársky výskum v rezorte ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky sa nie len významným spôsobom podieľa na prehlbovaní poznatkov o prítomnosti kontaminantov v potravinách, ale tiež významne prispieva k znižovaniu rizika ohrozenia zdravia spotrebiteľa, a to nie len na všeobecnej úrovni, ale aj konkrétnych prípadoch výrobnej praxe.

Výskumný ústav potravinársky, Bratislava


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood