Facebook Statistics
Značka Kvality

Slovenská republika bude predsedať Pracovnej skupine OECD pre pesticídy ďalší rok

06-03-2023

Expertka MPRV SR pre pesticídnu politiku Bronislava Škarbová bola potvrdená vo funkcii predsedníčky Pracovnej skupiny OECD pre pesticídy na ďalší rok. SR bude tejto pracovnej skupine predsedať už štvrtý rok za sebou. SR má takto možnosť priamo ovplyvňovať smerovanie práce OECD v tejto oblasti, čo prispieva k nefinančnej návratnosti našich členských príspevkov.

Pracovná skupina OECD pre pesticídy je platforma na výmenu informácií v oblasti manažmentu prípravkov na ochranu rastlín s cieľom zdieľania informácií v rámci národných politík, medzinárodnej spolupráce pri hodnotení rizík, zníženia negatívnych vplyvov vyplývajúcich z ich aplikácie na zdravie ľudí, zvierat a životné prostredie. Venuje sa aj otázkam biopesticídov, integrovanej ochrane proti škodlivým organizmom,  elektronickej komunikácii o pesticídoch, vplyvu pesticídov na opeľovače či výmene informácií o úhynoch včiel vplyvom pesticídov. Medzi mimoriadne aktuálne témy patria digitálne technológie a ich využitie v precíznom poľnohospodárstve, vplyv zmeny klímy na využívanie pesticídov, ako aj boj proti ilegálnemu obchodovaniu s pesticídmi (Sieť ONIP). Práve v tejto oblasti je SR mimoriadne aktívna. Svedčí o tom aj  odborný seminár, ktorý SR zorganizovala vo februári 2022 na UA-SK hranici vo Vyšnom Nemeckom. Seminára sa zúčastnilo 77 expertov z 21 krajín, zástupcovia OECD, Europolu, Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), Európskej komisie (DG SANTE a DG ENVI), CropLife International a CropLife Europe. Podujatie sa stretlo s pozitívnym ohlasom v OECD i členských štátoch, rovnako tak medzi relevantnými profesijnými skupinami na Slovensku, vysoko ho ohodnotili aj EUROPOL a CropLife International.  Kofinancované bolo z grantovej schémy MZVEZ SR pre spoločné projekty SR a OECD.

Pesticídy sú mimoriadne komplexná oblasť, ktorá sa čoraz viac dostáva do povedomia širokej verejnosti, ktorá na ňu veľmi citlivo reaguje. Ide o vysoko regulovanú oblasť s veľkým množstvom výziev rôzneho druhu.

Spracovala: Kristína Gendová Ruzsíková, Stála misia SR pri OECD v Paríži


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood