Aktuality

30/06/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - jún 2014

Jún 2014 (PDF, 0.15 MB)

02/06/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - máj 2014

Máj 2014 (RTF, 0.07 MB)

06/05/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - apríl 2014

Apríl 2014 (RTF, 0.22 MB)

14/04/2014 | Uverejnenie žiadosti Slovenskej republiky názvu výrobku „ZÁZRIVSKÉ VOJKY“ v OJ EÚ

Dňa 11.4.2014 bola v Úradnom vestníku EÚ  uverejnená žiadosť Slovenskej republiky o zápis názvu výrobku „Zázrivské vojky“ ako chránené zemepisné označenie.

Týmto uverejnením sa poskytuje právo vzniesť námietku proti žiadosti podľa článku 51 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1151/2012.

 

Dátum zverejnenia:

11.4.2014

Námietkové konanie do:

11.7.2014

Názov:

Zázrivské vojky

Označenie:

CHZO

Prihlasujúca krajina:

Slovensko

Opis:

Zázrivské vojky sú parený syr údený alebo neúdený tvaru nití s dĺžkou 10 – 70 cm a hrúbkou od 2 do 16 mm. Vyrába sa tradičným spôsobom – parením vykysnutého a čiastočne prezretého hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním ručne, prípadne pomocou dvoch valcov s drážkami otáčajúcich sa proti sebe do tvaru dlhých nití, ktoré sa podľa miestneho nárečia nazývajú vojky. Vytiahnuté a upravené vojky sa skupinovo ukladajú voľne alebo skrútene, prípadne v strede zviazané vojkou.

Charakteristické organoleptické vlastnosti sú dané vytvorenou vláknitou štruktúrou vytiahnutých vojok, ktorá sa dosahuje ručným spracovaním pareného syrového cesta a charakteristickým tvarom vojok (dĺžkou a hrúbkou).

Údené a neúdené Zázrivské vojky sa odlišujú hlavne farbou a vôňou. Údené Zázrivské vojky majú mierne žltú až zlatožltú farbu, charakteristickú dymovú vôňu, mierne vyšší obsah soli. Neúdené Zázrivské vojky sú bielej až smotanovobielej farby bez dymovej vône. Štruktúra a konzistencia je v obidvoch druhoch rovnaká.

Zázrivské vojky sa na trhu ponúkajú v potravinárskej fólii v skupinovom balení odlišujúcom sa hmotnosťou balenia výrobku.

Vlastnosti:

Farba: biela až mierne smotanovobiela, žltkastá alebo zlatožltá v prípade údených druhov.

Konzistencia: Vojky majú oddeľujúce sa vlákna s pružnou až pevnejšou, ale nie tvrdou konzistenciou, zrením pružnosť klesá, výrobok má vysokú pevnosť v ťahu vďaka vláknitej štruktúre s dobre sa oddeľujúcimi vláknami.

Vôňa a chuť: mliečna, lahodná syrová, slaná, mierne kyslastá, typická dymová pri údených druhoch.

Zloženie: Sušina najmenej 40 % hmot.

Tuk v sušine: najmenej 25 % hmot.

Soľ jedlá: najviac 5,5 % hmot. pre neúdené a 6,0 % hmot. pre údené.

Mikrobiologické vlastnosti:

Zázrivské vojky sú parený syr vyrobený z hrudkového syra obsahujúci hlavne termorezistentnú kyslomliečnu mikroflóru z rodov: Lactococcus, Streptococcus a Lactobacillus.

Link na zverejnený JD: OJ C109, s.04

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2014_109_R_0004&from=SK 

31/03/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - marec 2014

Marec 2014 (RTF, 0.11 MB)

28/02/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - február 2014

Február 2014 (RTF, 0.08 MB)

11/02/2014 | Paprika Žitava/Žitavská paprika – chránené označenie pôvodu

V Úradnom vestníku Európskej únie bolo dňa 11. februára 2014 uverejnené vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 126/2014 z 5. februára 2014, ktorým sa do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení zapisuje názov Paprika Žitava/Žitavská paprika (CHOP).

 

Označením "chránené označenie pôvodu" ako aj príslušným symbolom Európskej únie sa môže uvedený výrobok označovať až po uplynutí 20 dní od uverejnia už spomínaného nariadenia.

 

Slovenská republika má týmto dňom zapísaných už pätnásť názov v systéme registrácie Politika kvality EÚ, v tomto prípade ide o chránené označenie pôvodu.

 

Tento zápis je tým výnimočný, že sa jedná o prvé „chránené označenie pôvodu“ pre Slovenskú republiku.

 

Okrem už spomínaného výrobku s názvom Paprika Žitava/Žitavská paprika (CHOP) má Slovenská republika zapísané názvy ako zaručená tradičná špecialita „Liptovská saláma“/„Liptovský salám“, „Spišské párky“, „Lovecký salám“/„Lovecká saláma“, „Špekáčky“/„Špekačky“, „Ovčí hrudkový syr – salašnícky“, „Ovčí salašnícky údený syr“, Bratislavský rožok/ Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli“ a ako chránené zemepisné označenie „Skalický trdelník“, „Slovenská bryndza“, „Slovenský oštiepok“, „Slovenská parenica“, „Tekovský salámový syr“, „Zázrivský korbáčik“ a „Oravský korbáčik“.

 

Vykonávacie nariadenie nájdete tu.

31/01/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - január 2014

Január 2014 (RTF, 0.07 MB)

02/01/2014 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - december 2013

December 2013 (RTF, 0.04 MB)

29/11/2013 | Zverejnenia žiadostí v OJ EÚ (námietkové konania) - november 2013

November 2013 (RTF, 0.12 MB)